Șefa DNA, procurorul Laura Codruța Kovesi, s-a prezentat, vineri dimineață, la sediul CSM unde participă la ședința secției pentru procurori care ia în discuție raportul Inspecției Judiciare din vara acestui an.
La intrare Kovesi nu a dorit să facă declarații precizând că este în întârziere și că va răspunde eventualelor întrebări ale presei la ieșire.
La rândul său, ministrul Justiției, sosit și el la sediul CSM, spune că asșteaptă să vadă audierile, să se tragă concluziile și că va decide apoi ce reacții se impun urmare controlului de la DNA.
Kovesi spune că au fost divergențe între inspectori
Șefa DNA spune că pe perioada controlului au existat divergențe între inspectorii sosiți la control. Ea arată că în ciuda divergențelor dintre cei care controlau DNA, Direcția a pus la dispoziția oricărui inspector, indiferent de opinia sa, tot ce a cerut, în limitele legii.
Ea precizează că în ultimii doi ani în DNA au existat controale tematice, peste o sută, și că actele de la acest ultim control nu reflectă procedurile administrative.
„O echipă de control are o opinie, o echipă de control are o altă opinie total diferită”, a spus Kovesi.
Mențiuni neadevărate în raportul Inspecției
„O mențiune total neadevărată e cea legată de verificare unor dosare ale doamnei Moraru Mihaela Iorga. Am arătat cu documente că s-a efectuat controlul a 25 la sută din dosarele acestui procuror. Procentul a fost ales de inspectorii inspecției judiciare, nu de mine sau de șeful de secție. În ziua în care am dorit să îi prezentăm dosarele, inspectorul Hitruc, personal cu mâna ei a nominalizat ce dosare vrea să vadă și i le-am pus la dispoziție pe toate, mai puțin unul, care era în curs de confirmare a soluției la șeful de secție. Observăm astfel cum această afirmație este total neadevărată”, le-a spus Kovesi procurorilor CSM.
Ea punctează că tot ceea ce susține se află în documentele oficiale și în adresele făcute de DNA în timpul controlului.
„O altă situație vizează un control pe măsurile tehnice. Nereal se reține că nu am vrut să dăm dosarele spre verificare. La toate solicitările scrise ale inspectorilor am răspuns cât am putut de repede. În discuțiile cu IJ am spus că verificare măsurilor tehnice au făcut obiectul controlului CSM și ale DNA. Am pus la dispoziție controalele. Nu mi se cere să pun la dispoziție controale în baza unui temei și de reproșat mi se reproșează că nu am pus la dispoziție controalele făcute în baza altui temei. Poate a fost o eroare de comunicare dar care trebuia reglementată atunci, în cadrul controlului”, a mai spus Kovesi în fața Secției.
Site-ul DNA cotrolat pe un alt site
Kovesi arată că în cazul verificării la Biroul de presă al instituției inspectorii judiciari au verificat site-ul „nkta.com”, notat de altfel în raportul Inspecției, care în realitate nu reprezintă site-ul activ de informare mass-media, care este www.pna.ro.
În acest context Kovesi arată că nu este limpede dacă inspectorii judiciari pot emite o concluzie solidă și pertinentă privind acest segment al controlului lor.
Ma așteptam la un control obiectiv
„Am fost controlată de foarte multe ori în cei 22 de ani de activitate. Eu am propus la rândul meu care mai multe servicii teritoriale să fie controlate. Au fost verificate anumite dosare, anumite activități ale procurorilor, s-au citit anumite acte, dar vom discuta toate aceste detalii în partea nepublică a dezbaterii”, le-a spus Kovesi magistraților.
Bilețelul de la DNA
„Acesta e un bilețele, sunt trecute două numere de dosare, apoi personal unul dintre inspectori a trecut si a notat unde este anume dosar. Un anume inspector vine la DNA cu un bilețel și dorește să vadă un anume dosar, ia registrele din 2004. Există acest bilet și scrisul poate fi identificat…”, a dezvăluit șefa DNA, fără a face alte referiri.
Modul de control al inspectorilor nu a fost unul profesionist
„Rog să chemați toți procurorii care au făcut referate punctuale cu eventuale chestiuni ilegale solicitate de inspectorii IJ. Toți procurorii DNA au fost politicoși și am înființat un registru în care să se consemneze toate solicitările și mențiunile cuvenite. La orice am răspuns în scris. Toate aceste lucruri au fost aduse la cunoștință. A existat o anumită sensibilitate…au fost referiri la activitatea mea făcute de inspectori care nu mi-au pus nici măcar o întrebare. Caracterizarea cea scurtă făcută la adresa mea nici măcar nu este una directă ci din niște definiții de management”, a mai arătat procurorul-șef al DNA.
Kovesi mai arată că „încă din prima zi, pe segmentul de comunicare, le-am spus inspectorilor că doresc să fie audiați toți cei din DNA, de la omul de la intrare până la procurorul șef. Știm și persoana care nu mai lucrează în DNA care a fost audiată de inspectori” și că „tot ce mi s-a adus la cunoștință e că există o intenție cu procurori care au plecat din instituție”.
„Am spus că există persoane care au plecat din DNA pe fondul unor probleme, că nu avem nicio problemă să fie audiate și că putem să punem și noi la dispoziție părerea noastră. Inspectorii ne-au spus că nu este nevoie pentru că nu se vor audia persoane plecate din instituție. Nu este nicio problemă că au fost audiați”, a conchis magistratul.
Kovesi despre tonul autoritar
Întrebată de ce spun inspectorii că a adoptat o poziție autoritară și că a anunțat contestarea controlului încă de la debut, Kovesi spune că ea nu-și poate auto-califica tonalitate și că nu știe să existe astfel de indicatori.
„Când ești controlat nu cred că poți avea o altă atitudine decât politicoasă, rece, iar altfel pot fi ascultați toți inspectorii. Desigur, când anunți că trebuie respectată legea, sigur… eu atât am cerut clar, că acest control se va face cu respectarea legii în tot ceea ce trebuie făcut. Eu chiar nu știu ce să vă spun”, a mai spus Kovesi.
Șefa DNA mai arată că „e interesant că după șase săptămâni în care ne-am văzut zi de zi tot ce poți spune despre mine e o frază dintr-o carte„.
„Altfel, se vorbește de ton autoritar, eu ce să înțeleg din asta? că șeful DNA nu are dreptul la opinie? că dacă este control șeful DNA trebuie să spune automat că totul este rău? Toți procurorii am prezentat tot pe ton politicos”, a explicat Kovesi.
Inspectorii Judiciari au venit cu teme, căutând anume soluții și documente din dosare
„Am senzația că s-a venit cu anumite teme pentru indentificarea unor teme, soluți sau acte din dosare, dar vonm dezvolta aceste situații când dezbatem nepublic”, a atras atenția șefa DNA.
Mai precis ea sugerează că unii dintre inspectorii judiciari ar fi avut interese externe cele obiectivelor controlului, cel mai probabil la solicitarea unor terțe persoane și care nu au legătură cu instituția emitentă a dispoziției de control.
Șef de șecție despre control
„Mi s-a spus că există o dispoziție expresă a conducerii Inspecției Judiciare să se vadă toate actele din dosare”, a spus punctual unul dintre șefii de secții.
Un altul spune că nu a constatat nicio situație în care cineva din conducerea DNA nu a pus la dispoziție chestiuni solicitate de inspectori. „Eu personal nu am constatat vreo situație în care doamna judecător Dana Tițian să conducă ședințele operative cu atât mai mult să aibă dumneaei ultimul cuvânt în astfel de adunări”, a mai spus acesta.
Tudorel Toader este cu ochii pe DNA și IJ
„O primă concluzie preliminară ar fi aceea de perfectare și a doua, nevoia de cunoaștere a legislației incidente, pentru fiecare român în general”, a spus ministrul Justiției.
Demnitarul și-a asumat controlul de fond, managerial, și a explicat solicitarea „știut fiind faptul că inspectorul judiciar nu poate intra pe fondul cauzei, știind fiind faptul că poate afecta independența judecătorului sau procurorului„.
„Am cerut pentru că așa cum s-a afirmat pe fondul media au fost multe controale tematice dar nu a existat un control de fond managerial în ultimii zece ani.
În limitele competențelor de ministru al justiției, a mai spus Toader, „ nu eu am stabilit tematica de control, nu am stabilit nici procedura și nici componența echipei de inspectori”.
Eu am cerut IJ și am primit miercuri raportul în format electronic pe un CD, a mai spus ministrul Toader.
„Referitor la Inspecția Judiciară putem observa că reproșează DNA aspecte din raport, că DNA vine și reproșează IJ lipsă de transparență și de comunicare. Recunosc că și eu am rezerve privind Inspecția Judiciară și că am cerut devansarea audierii unui inspector pentru a putea și eu să particip. Vedem disfuncționalitățile pe care le evocați dumneavoastră, vedem și ce spun ei. Spuneam că există și o a treia cale, respectiv ca IJ să nu se afle nici sub umbrela CSM dar nici sub cea a Ministerului.”, conchid demnitarul în ședință.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro