Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, într-o conferință de presă, că „NATO este cea care se extinde spre Rusia şi nu invers”, astfel că Moscova trebuie să ia măsuri pentru a-şi apăra propria securitate.

Vladimir Putin a anunţat pe 25 martie că a ajuns la un acord corespunzător cu Belarus, pentru a desfăşura arme nucleare tactice pe teritoriul țării. Șeful NATO a subliniat miercuri, 5 aprilie, că decizia Rusiei contrazice o declaraţie comună recentă ruso-chineză, potrivit căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara graniţelor lor.

Aderarea Finlandei la NATO, marți, 4 aprilie, a dublat lungimea frontierei terestre a Alianţei cu Rusia.

Moscova a reacționat în urma anunțului aderării, spunând că reprezintă „o nouă agravare a situaţiei” și a precizat că Rusia va continua să monitorizeze situația din Finlanda și desfășurarea infrastructurii și armelor NATO pe teritoriul acesteia.

„Această mişcare se adaugă la preocupările şi grijile pentru siguranţa noastră şi vom lua măsuri pentru a ne asigura securitatea. Şi aşa va fi de fiecare dată când NATO se va apropia de graniţele noastre, pentru a reechilibra arhitectura de securitate pe continent”, a precizat Peskov.

Urmărește-ne pe Google News