„Ne îndoim că aderarea Armeniei la Statutul de la Roma ar fi corectă din punct de vedere al relaţiilor bilaterale. Continuăm să credem că este vorba de o decizie greşită”, a declarat Dmitri Peskov, reprezentantul preşedinţiei ruse.
Deși relaţiile dintre Moscova şi Erevan s-au degradat considerabil în ultimele luni pe fondul înfrângerii separatiştilor armeni de către Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, Peskov a susținut că Armenia nu are „nimic mai bun” decât alianţa cu Moscova.
Armenia este membră a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia şi care reuneşte mai multe foste republici sovietice.
Rusia este, de asemenea, un furnizor major de arme pentru Armenia şi dispune de o bază militară în această ţară.
Parlamentul armean a ratificat marţi aderarea la CPI, după dezbateri rapide asupra acestui proiect. Votul a venit după ce, joia trecută, Kremlinul a subliniat că o decizie a Armeniei de a adera la CPI ar fi „extrem de ostilă”. Rusia a avertizat, de altfel, în repetate rânduri Armenia cu privire la ratificarea tratatului fondator al Curții de la Haga, cunoscut sub numele de Statutul de la Roma.
„Ilegală, nulă şi neavenită”. Kremlinul denunță din nou mandatul de arestare pe numele lui Putin
Curtea Penală Internaţională a emis primăvara aceasta un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, pentru „deportare” de copii ucraineni în Rusia, decizie denunţată de Moscova.
„Considerăm că decizia CPI cu privire la preşedintele Putin este ilegală, nulă şi neavenită”, a declarat încă o dată Peskov, marţi.
Foto: Profimedia Images