Agenția subliniază că poziția oficială a Kremlinului ilustrează sentimentele vechi ale președintelui Vladimir Putin cu privire la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991. Putin a deplâns în numeroase situații acest episod istoric drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea pe care ar inversa-o dacă ar avea o șansă.
În telegrama în care transmite condoleanțe rudelor lui Gorbaciov, Putin îl descrie drept o persoană care a avut o influență enormă asupra istoriei lumii și a încercat să ofere soluții și reforme pentru URSS.
„Ne-a condus țara într-o perioadă cu schimbări complexe și dramatice și cu provocări diplomatice, economice și sociale pe scară largă”, a subliniat Vladimir Putin care era ofițer KGB în perioada în care Gorbaciov se afla la putere.
Dacă Putin nu a oferit nicio opinie despre cei șase ani (1986-1991) în care Gorbaciov s-a aflat la putere, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a fost mult mai explicit.
„El a vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că va inaugura o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și lumea, Occidentul”, a spus Peskov. „Acest romantism s-a dovedit a fi greșit. Nu a existat o perioadă romantică, o lună de miere de 100 de ani nu s-a materializat și s-a arătat natura însetată de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”, a adăugat Peskov.
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a intrat în istorie ca fiind cel care a dus la înlăturarea Cortinei de Fier, care divizase Europa după Al Doilea Război Mondial, însă a ajuns să fie detestat în Rusia pentru că nu a putut să împiedice prăbușirea URSS.
Gorbaciov, care a murit marți, la 91 de ani, a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar reformele sale interne au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice până la punctul în care aceasta s-a destrămat, iar mulți ruși nu l-au iertat nici acum pentru asta.