Prin urmare, „una dintre sarcinile” pe care Rusia şi le-a propus „a fost, de fapt, îndeplinită în mare parte”, a adăugat el.
„Într-adevăr, Ucraina era puternic militarizată când a început operațiunea. Și, cum a spus sî președintele Putin ieri, unul dintre obiectivele noastre a fost demilitarizarea Ucrainei. De fapt, acest obiectiv a fost în mare parte împlinit. Ucraina folosește din ce în ce mai puține arme ale sale. Folosește din ce în ce mai multe arme furnizate de țările vestice”, a spus Peskov.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie 2022 ceea ce Moscova continuă să numească o „operaţiune militară specială” în Ucraina, invocând necesitatea de a „demilitariza” şi „denazifica” ţara vecină, precum şi de a proteja populaţia din Donbas.
Peskov a mai adăugat că acum ţările occidentale „se implică din ce în ce mai mult în conflict”, devenind astfel parte a acestuia, potrivit Agerpres.
„Acest lucru duce la prelungirea conflictului. Acest lucru face ca situaţia din Europa să devină mai tensionată şi mai imprevizibilă. Aceasta obligă Rusia să ia măsuri mult mai ferme pentru a-şi asigura securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt a preşedintelui rus.
Reacția Kievului
De partea cealaltă, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a ironizat declarațiile lui Peskov, potrivit Hotnews. Acesta a transmis duminică pe Twitter, că Rusia urmează să spună că „toate obiectivele operațiunii au fost îndeplinite. În calitate de membru UE și NATO, Ucraina nu mai poate ataca Rusia. Crimeea nu mai este o povară financiară. Pierderile noastre ne-au dat o lecție și au întărit Rusia”.
„Așa cum am mai spus, Rusia poate prezenta orice eșec drept victorie”, a adăugat Kuleba.
În luna mai, Dmitri Peskov spunea că obiectivele pe care Rusia şi le stabilise atunci când lansase „operaţiunea militară specială” au fost „parţial atinse” în mai mult de un an de război pe scară largă.