Cuprins:
Moscova caută o soluție pentru a face față valului recent de emigrare, fiind preocupată de sutele de mii de ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de recrutare sau pur și simplu pentru a se delimita de războiul din Ucraina.
Kremlinul a fost înfuriat în special de declarațiile unor actori și comedianți ruși celebri, care s-au folosit de libertatea exilului pentru a critica războiul din Ucraina, scriu Andrei Soldatov și Irina Borogan, doi jurnaliști de investigație ruși, în textul de opinie publicat de The Moscow Times.
Această problemă a devenit foarte vizibilă la începutul acestei luni, când actorul Artur Smolianinov a condamnat războiul, într-un interviu emoționant pentru Novaia Gazeta Europe.
Cuvintele sale au provocat o explozie de furie din partea patrioților finanțați de Kremlin, care au cerut autorităților să ia măsuri pentru a-i pedepsi pe emigranții de război, al căror număr se ridică, potrivit estimărilor, la 500.000-700.000 de persoane.
Printre măsurile propuse ulterior de parlamentari se numără confiscarea tuturor proprietăților din Rusia și anularea pașapoartelor rusești. S-ar urmări, practic, privarea exilaților de cetățenia rusă, o măsură folosită cândva de autoritățile sovietice împotriva disidenților și scriitorilor, precum Alexander Soljenițîn, observă Soldatov și Borogan.
Modelul Lukașenko
Activiștii și liberalii ruși care s-au refugiat în străinătate au învățat deja că trebuie să urmărească cu atenție evenimentele din Belarus, care s-a dovedit un teren de testare pentru măsurile represive.
Prin urmare, ei s-au îngrijorat atunci când, pe 5 ianuarie, dictatorul belarus Alexander Lukașenko a semnat o prevedere care permite autorităților să retragă cetățenia persoanelor aflate în exil. Legislația intră în vigoare în luna iulie.
Măsura nu este o simplă expresie a frustrării dictatoriale. Este extrem de eficientă și atent concepută, scriu Soldatov și Borogan.
Deși lumea s-a schimbat dramatic de la căderea Cortinei de Fier, exilații au în continuare nevoie de documente, iar în prezent, pașaportul este singura hârtie pe care o au la dispoziție majoritatea refugiaților ruși, inclusiv activiști, jurnaliști și antreprenori IT.
Asta în condițiile în care solicitarea azilului politic presupune un proces dificil și posibil foarte lung.
Medvedev amenință cu asasinate
Confiscarea proprietății și anularea cetățeniei nu sunt singurele măsuri luate în calcul.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a adus și el contribuția publică la dezbatere. El a spus că „cei care au trecut de partea inamicului sunt trădători și vor ca Patria lor să piară”.
Prin urmare, într-o postare pe Telegram, el a pledat pentru o acțiune „conform regulilor din timpul războiului”. „În vremuri de război, au existat întotdeauna reguli speciale și grupuri tăcute de oameni impecabil de discreți care le aplică în mod eficient”.
Limbajul, observă textul din The Moscow Times, este clar pentru orice rus. Adjunctul șefului Consiliului de Securitate a cerut folosirea unor echipe de asasini împotriva rușilor care au părăsit țara, dar au rămas activi politic.
De la debutul invaziei, Medvedev a adoptat un limbaj din ce în ce mai radical. Este totuși pentru prima dată când un oficial rus de la nivel înalt a cerut în mod deschis folosirea asasinatelor pentru pedepsirea criticilor Kremlinului, scriu Soldatov și Borogan.
Moscova își vrea IT-iștii înapoi
În același timp, există emigranți pe care Kremlinul ar vrea să îi aducă înapoi în țară – este vorba în special despre specialiștii în IT, de care Rusia are nevoie pentru a-și susține sectorul tehnologic afectat de sancțiuni.
Această misiune a devenit aproape imposibilă după ce Kremlinul a decretat mobilizarea parțială care a vizat numeroși bărbați. A fost momentul în care aproximativ 100.000 de specialiști IT au părăsit Rusia.
Guvernul lucrează acum, prin urmare, la o strategie pentru a-i atrage înapoi.
Disperarea guvernului în acest sens este sugerată de pachetul condiții oferit, care include promisiunea de amânare a încorporării în armată, credite ipotecare ieftine și chiar bilete de avion gratuite pentru întoarcerea în Rusia, toate plătite de contribuabili.
Mulți dintre cei plecați lucrează încă de la distanță pentru companii rusești, deși se află în străinătate, ceea ce înseamnă că sunt încă dependenți de regulile rusești, o slăbiciune pe care Moscova vrea să o speculeze.
Începând din decembrie, industria IT a fost tulburată de zvonurile potrivit cărora opțiunea de a lucra din străinătate ar putea fi în curând interzisă.
În aceeași lună, compania rusească Yandex le-a cerut angajaților săi se întoarcă în birouri – inclusiv celor care au plecat din țară.
În ianuarie, și VK, gigantul tehnologic rusesc care controlează majoritatea platformelor sociale din Rusia, a dat de asemenea instrucțiuni angajaților care lucrează din străinătate să se întoarcă acasă, în caz contrar riscând să fie concediați.
Strategia față de rușii din străinătate este încă în curs de elaborare, dar ceea ce se conturează pare să se inspire din epoca lui Stalin, concluzionează Soldatov și Borogan. Putin nu se mai referă la emigrație ca la o detoxifiere a societății rusești, spun ei.
Cei cu abilități tehnice considerate utile pentru efortul de război și pentru supraviețuirea statului rus în general, trebuie atrași înapoi cu avantaje și protecție. Cei din exil care s-au ridicat împotriva Kremlinului și a războiului, intră într-o categorie specială – Kremlinul vrea ca aceștia să se simtă amenințați, mai observă cei doi jurnaliști ruși.