Kremlinul a continuat să conteste public afirmațiile finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cum că forțele sale paramilitare au fost singurele responsabile pentru capturarea orașului Soledar, micuța localitate aflată lângă orașul contestat Bahmut, din regiunea Donețk, observă analiza ISW.

În primul rând, președintele rus Vladimir Putin a atribuit succesul de pe linia frontului planurilor Ministerului rus al Apărării și ale Statului Major General. Liderul de la Kremlin a făcut aceste afirmații atunci când a răspuns pe 15 ianuarie la întrebarea unui jurnalist pe tema situației din Soldear.

Declarația lui Putin a fost difuzată în direct la televiziunea controlată de stat și a fost probabil un efort deliberat de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc, având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze progresele tactice din Ucraina, spun analiștii ISW.

Este posibil ca Putin să fi încercat, de asemenea, să demonstreze că își păstrează controlul asupra presei tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să își crească audiența pe Telegram și pe alte rețele sociale, subliniază analiza.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a continuat să raporteze că detașamentele de asalt ale Districtului Militar Sudic al Rusiei și trupele aeropurtate atacă pozițiile ucrainene din jurul Bahmut, excluzând probabil în mod deliberat menționarea forțelor Wagner, în briefingul său zilnic din 15 ianuarie.

Prieteni și dușmani

Nu a fost singurul semn al unui conflict tot mai vizibil între guvern și Prigojin.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, s-a exprimat și el pe această temă, acuzându-l probabil indirect pe Prigojin că a expus în mod deliberat conflictul dintre armata regulată rusă și Grupul Wagner în spațiul informațional rusesc.

Peskov a încercat să minimalizeze importanța relatărilor privind un conflict în curs de desfășurare între Prigojin și Ministerul rus al Apărării, declarând pe 16 ianuarie că aceste relatări sunt „produse ale manipulărilor informaționale”.

Peskov a adăugat însă că, deși majoritatea acestor manipulări provin de la „dușmanii” Rusiei, Kremlinul are „prieteni” care se comportă și ei în mod similar. Este posibil ca declarația lui Peskov să-l fi vizat tacit pe Prigojin, ale cărui critici la adresa Ministerului rus al Apărării sunt din ce în ce mai puternice, spun analiștii ISW.

În plus, prin declarațiile sale, Peskov a completat eforturile lui Putin de a submina efortul de autopromovare al Grupului Wagner, pe tema cuceririi orașului Soledar. Peskov a spus că rușii își vor aminti atât de militarii ruși, cât și de forțele Wagner pentru realizările lor.

Efortul lui Prigojin

În acest timp, Prigojin și-a continuat eforturile de a submina încrederea în Ministerul rus al Apărării și în actorii aliniați lui Putin.

Finanțatorul Wagner a răspuns direct la declarația lui Peskov într-o întrebare din cadrul unui interviu în care a fost abordat conflictul dintre el și Ministerul Apărării, declarând că nu are niciun motiv să nu aibă încredere în purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Prigojin, spun analiștii ISW, ar fi putut dezminți cu ușurință relatările despre conflict prin simpla negare a acestora, dar și-a continuat tactica de a folosi mesaje vagi deliberate cu scopul de a genera mai multe discuții în spațiul informațional rusesc, pentru a submina încrederea în Ministerul Apărării și în Putin.

Analiștii occidentali au sugerat săptămâna trecută că, pentru șeful Grupului Wagner, capturarea Soledar prezintă un interes „comercial”, dar și o victorie militară în fața rivalului său politic Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării.

Omul de afaceri, care și-a folosit deja mercenarii pentru a prelua și exploata mine în Sudan, Republica Centrafricană și Mali, declarase într-adevăr că mina de sare Soledar a fost „cireașa de pe tort” pentru el.

În privința „victoriei sale” în fața lui Șoigu, lucrurile nu sunt însă la fel de clare.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat numirea șefului Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, la comanda directă a campaniei din Ucraina.

Analistul Rob Lee, de la Kings College London, a scris pe Twitter că anunțul de miercuri „reafirmă poziția Ministerului Apărării de coordonator al războiului”. „Acest lucru poate fi, de asemenea, un răspuns parțial la rolul tot mai influent și public al (grupului de mercenari) Wagner în război”, a adăugat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News