Krasikov a fost condamnat în Germania pentru uciderea unui fost comandant ceceno-georgian într-un parc din centrul Berlinului, în 2019. Suspectat de apartenență la FSB, Krasikov a fost condamnat la închisoare pe viaţă, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Sosit joi seara pe Aeroportul Vnukovo, lângă Moscova, agentul FSB a fost îmbrăţişat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Krasikov era membru al FSB. A activat în grupul Alpha. A fost coleg cu mai muţi angajaţi ai serviciului de securitate al preşedintelui”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov le-a mai spus jurnaliştilor că schimbul de deţinuţi a fost negociat de FSB şi de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA.

Copiii cuplului de spioni ruşi Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva, eliberaţi de Slovenia în cadrul aceluiaşi schimb istoric de deţinuţi, nu au ştiut până acum că sunt ruşi, a mai declarat Peskov.

Soții Dulţev, ambii în vârstă de aproximativ 40 de ani, au fost arestați în decembrie 2022 în Slovenia. Cei doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi la peste un an şi jumătate de închisoare pentru „spionaj şi falsificare de documente”.

Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva, agenţi ai Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federației Ruse, au ajuns în Slovenia în 2017, cu paşapoarte argentiniene, şi au locuit la Ljubljana până la arestarea lor. Copiii lor au fost daţi în plasament familial de serviciile sociale slovene.

În afară de asasinul Krasikov și cuplul de spioni Dulțev, Kremlinul a mai obținut eliberarea altor trei agenți cunoscuți – Mihail Mikușin, Vladimir Konoșcenok și Pavel Rubțov -, a unui presupus antreprenor, Vladislav Kliușin, și a unui hacker, Roman Selezniov.

SUA și Germania au obținut la rândul lor eliberarea a 16 deținuți, inclusiv cetățeni americani și germani, condamnați în Rusia – unul dintre ei în Belarus – în urma unor procese motivate politic sau inventate în schimbul forțării unui schimb de deținuți. Kremlinul și-a manifestat de mai mult timp dorința repatrierii lui Krasikov.

Urmărește-ne pe Google News