„Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor Rusiei cu Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse de presă Interfax. El a subliniat că trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina va lăsa „o urmă de neşters” în relațiile ruso-germane.
Reacția reprezentantului președinției ruse vine după ce Polonia a anunţat că intenţionează să doneze Ucrainei tancurile sale de fabricaţie germană.
Moscova a criticat în mod repetat livrările de arme occidentale către Ucraina, avertizând că acestea vor duce la escaladarea războiului.
Polonia a trimis oficial Germaniei cererea de a livra Ucrainei tancurile Leopard
Tot marți, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancurile Leopard 2 către Ucraina, transmite Reuters.
Ucraina afirmă că are nevoie de acest tip de tanc de fabricație germană – utilizat pe scară largă de țările din Occident – pentru a o ajuta să străpungă liniile ruse şi să-și recâștige în acest an teritoriile pierdute.
Germania, a cărei aprobare este necesară pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezită, temându-se că va determina Moscova să escaladeze conflictul.
„Germanii au primit deja cererea noastră pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 în Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„De asemenea, fac apel către partea germană să se alăture coaliţiei ţărilor care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, deoarece securitatea întregii Europe este în joc!”, a adăugat oficialul guvernamental polonez.
Berlinul susține că este dispus să acţioneze rapid dacă există un consens între aliaţii occidentali cu privire la livrarea tancurilor Leopard 2.
Duminică, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta va alege să ceară acest lucru, iar luni, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Gandalf_the_Grey • 24.01.2023, 19:29
Mi se pare corectă opțiunea de a limita (spre zero) relațiile diplomatice cu bolșevicia. Nemții au supt la conducta cu gaz și petrol la prețuri preferențiale și au ajuns dependenți (ca de heroină) după ce și-au bazat creșterea economică pe prețuri ne-realiste bolșevice la energie. După colț, bolșevicia i-a așteptat cu paru' - și încă le mai trage câte una - ori faceți ce zicem, ori vă tragem preșul de sub picioare. Fericirea e că alegătorii nemți au un pic mai multă greutate ca la noi, altfel politrucii de 2 bani de la Bonn o făceau iar lată pentru 10 cenți și vindeau UE bolșevicilor... Pe scurt, de ce ai continua să duci de mâncare câinelui dovedit că-ți mușcă mâna? Hingherii și GTH!
seaman651 • 24.01.2023, 19:20
In momentul de fata nu vad de ce orice stat democratic ar mai mentine relatii diplomatice cu un stat terorist. RuZZia trebuie izolata de catre lumea civilizata, tarile baltice au dreptate sa taie relatiile diplomatice cu Gremlinul.