Aceste negocieri prin videoconferință au fost menționate pentru prima dată, sâmbătă, de Kremlin când a relatat că președintele rus Vladimir Putin le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz în conversația lor telefonică despre „o serie de discuții purtate între reprezentanții ruși și ucraineni prin videoconferință.

Pe 28 februarie, în regiunea Gomel din Belarus a avut loc prima rundă de discuții ruso-ucrainene. A durat cinci ore. A doua rundă, desfășurată pe 3 martie, tot în Belarus, a dus la un acord privind coridoarele umanitare pentru civili. A treia rundă a avut loc în regiunea Brest, Belarus, pe 7 martie.

Pe 10 martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, s-au întâlnit în marja Forumului Diplomației Antalya din Turcia, dar discuția nu a dus la nicio concluzie.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat o „abordare fundamental diferită” a Moscovei în convorbirile cu Kievul. Întrebat despre declaraţiile de vineri ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a vorbit despre „progrese” în convorbirile ruso-ucrainene, Zelenski s-a declarat „mulţumit că avem un semnal din partea Rusiei”, în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev difuzate pe contul de Telegram a preşedinţiei ucrainene.

La ultimele discuţii, „am început să vorbim” şi Moscova „nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri”, ceea ce reprezintă „o abordare fundamental diferită”, a adăugat Zelenski. Potrivit lui, în cursul ultimilor doi ani, Ucraina a solicitat Moscovei acest lucru „de peste zece ori, fără a auzi vreodată că poate avea loc un dialog”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News