„Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

„De îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operaţiunea militară specială se va încheia”, a adăugat Dmitri Peskov.

Reacția Kremlinului a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pentru postul american ABC News, că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât consideră mulți și a făcut apel la aliați să întărească armata Ucrainei.

De asemenea, Kremlinul şi-a exprimat luni disponibilitatea de a „studia cu atenţie planul de victorie” pe care Zelenski îl va prezenta în această săptămână în timpul deplasării sale în Statele Unite.

Acest plan ar include, potrivit presei, garanţii de securitate, un program de asistenţă economică, angajamentul privind viitoarea aprovizionare cu armament, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acţiune, şi presiuni diplomatice pentru ca Rusia să accepte să se aşeze la masa tratativelor şi să negocieze o soluţionare paşnică a conflictului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a transmis că Rusia nu va participa la niciun summit de pace pentru Ucraina care se bazează pe formula propusă de preşedintele ucrainean.

„Rusia nu respinge însă o soluţie politico-diplomatică a crizei, care să se bazeze pe condiţiile propuse la jumătatea lunii iunie de preşedintele rus”, a precizat Maria Zaharova.

Președintele rus Vladimir Putin a propus ca Kievul să-şi retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) şi să renunţe la planurile sale de aderare la NATO, în schimbul unei încetări imediate a focului şi a începerii negocierilor de pace.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News