Orașul Kaliningrad, din enclava rusă omonimă situată între Polonia şi Lituania, a fost cunoscut sub numele prusac de Koenigsberg până după cel de-Al Doilea Război Mondial, când a fost anexat de Uniunea Sovietică și redenumit în onoarea politicianului sovietic Mihail Kalinin.
Varșovia a afirmat marți că legătura lui Kalinin cu masacrul de la Katyn din 1940 – când mii de ofițeri polonezi au fost executați de forțele sovietice – are conotații negative și că orașul ar trebui să fie denumit de acum înainte Krolewiec, acesta fiind și numele orașului din perioada în care a fost condus de Regatul Poloniei, în secolele al XV-lea și al XVI-lea.
„Actualul nume rusesc al acestui oraș este o botezare artificială care nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiunea”, a transmis comitetul polonez pentru standardizare geografică.
„Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră”, a declarat ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP și Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia „se apropie de limita nebuniei”.
„Nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia”, a spus reprezentantul președinției ruse, într-un briefing de presă.
„Știm că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat din când în când în această nebunie a urii față de ruși”, a mai afirmat Peskov.
„Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile”, a punctat el.
Relațiile dintre Polonia și Rusia au fost adesea, din punct de vedere istoric, foarte tensionate, inclusiv în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Moscova susține că a eliberat Polonia atunci când forțele sovietice au alungat trupele germane naziste, la sfârșitul războiului. Majoritatea polonezilor consideră însă că Uniunea Sovietică a înlocuit ocupația nazistă cu o altă formă de represiune.
Recent, Polonia, membră a alianței militare NATO, a sprijinit puternic Ucraina după invazia Rusiei din februarie anul trecut și a intensificat demolarea monumentelor ridicate în memoria trupelor sovietice căzute pe teritoriul său.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina