Înaintea vizitei de la Moscova a celui mai important diplomat chinez, Wang Yi, consilier pe probleme de politică al președintelui Xi Jinping, Zelenski a declarat într-un interviu acordat publicației Die Welt că Ucraina ar dori ca Beijingul „să fie de partea noastră”.

„Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federația Rusă în acest război. De fapt, aș dori ca ea să fie de partea noastră. În acest moment, însă, nu cred că este posibil”, a spus Zelenski.

„Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, dacă China se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru”, a adăugat liderul ucrainean.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a transmis Washingtonului să nu se amestece în relația Beijingului cu Moscova.

Răspunzând unei declarații a secretarului de stat american, Antony Blinken, care a avertizat Beijingul să nu ofere sprijin material Moscovei pentru invazia din Ucraina, Wang a declarat: „Statele Unite nu sunt în poziția de a pune condiții Chinei”.

„Parteneriatul cuprinzător de colaborare” al Chinei cu Rusia se bazează pe „nealiniere, neconflictualitate și neatacarea unor terțe părți”, a spus el, adăugând că este vorba despre „o chestiune care ține de suveranitatea a două țări independente”.

„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relațiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a adăugat reprezentantul ministerului chinez de externe.

Kremlinul a confirmat vizita planificată a lui Wang Yi la Moscova, dar nu a oferit data exactă când va avea loc această călătorie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor: „Nu excludem o întâlnire între domnul Wang și președintele Putin. Agenda este clară și foarte extinsă, așa că sunt multe de discutat”.

Falia geopolitică între SUA și China se adâncește

Wang Yi – care a fost promovat luna trecută în funcția de consilier principal al liderului chinez Xi Jinping, pe probleme de politică externă – ar urma să ajungă la Moscova săptămâna aceasta, în cadrul turneului său european de opt zile, o călătorie care readuce în prim plan încercarea Chinei de a face “echilibristică diplomatică” după ce tancurile rusești au intrat în Ucraina, în urmă cu un an, notează CNN.

Optica celor două vizite care au loc cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la războiul brutal – a președintelui american Joe Biden la Kiev și a lui Wang Yi la Moscova – subliniază ascuțirea faliei geopolitice între cele două superputeri ale lumii.

În timp ce relațiile dintre SUA și China continuă să se răcească – cel mai recent din cauza consecințelor unui presupus balon chinezesc de spionaj care a intrat în spațiul aerian american, Beijingul și Moscova sunt mai apropiate ca niciodată de când liderii lor au anunțat o prietenie „fără limite” în urmă cu un an – parțial determinată de animozitatea lor comună față de Statele Unite.

Și, în timp ce SUA și aliații lor își reafirmă sprijinul pentru Ucraina și își intensifică ajutorul militar, parteneriatul tot mai profund al Beijingului cu Moscova a stârnit îngrijorări serioase în capitalele occidentale – în ciuda eforturilor publice ale Chinei în Europa de a se prezenta ca un negociator al păcii.

Sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, Wang s-a adresat unei săli pline de oficiali europeni folosind sintagma „prieteni dragi” și a lăudat angajamentul Chinei față de pace, încercând în același timp, cel puțin aparent, să sublinieze falia dintre Europa și SUA.

„Noi nu turnăm gaz pe foc și suntem împotriva culegerii de beneficii din această criză”, a spus Wang, într-o aluzie voalată la adresa SUA, reluând mesajele propagandistice care au fost difuzate în mod regulat în presa de stat chineză – că SUA prelungesc intenționat războiul pentru că producătorii săi de armament obțin profituri grase din vânzarea de arme.

„Este posibil ca unele forțe să nu dorească ca negocierile de pace să se materializeze. Lor nu le pasă de viața și moartea ucrainenilor, nici de răul asupra Europei. S-ar putea să aibă obiective strategice mai mari decât Ucraina însăși. Acest război nu trebuie să continue”, a declarat sâmbătă Wang.

El i-a îndemnat pe oficialii europeni să se gândească la „ce cadru ar trebui să existe pentru a aduce o pace durabilă în Europa, ce rol ar trebui să joace Europa pentru a-și manifesta autonomia strategică”.

Wang a anunțat, de asemenea, intenția Beijingului de a publica, în jurul datei la care se va împlini un an de la începutul războiului, o propunere privind o „soluționare politică” a crizei ucrainene.

Însă menționarea propunerii de pace pe care o va face Beijingul a fost întâmpinată cu suspiciune de unii lideri occidentali care urmăresc îndeaproape orice sprijin pe care China îl acordă vecinului său nordic – în special asistența militară care ar putea ajuta Rusia pe câmpul de luptă.

„Avem nevoie de mai multe dovezi că China nu colaborează cu Rusia, iar acum nu vedem acest lucru”, a declarat sâmbătă, la CNN, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Astfel de suspiciuni sunt agravate de afirmațiile oficialilor americani potrivit cărora Beijingul ia în considerare intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă.

„Am urmărit acest lucru foarte îndeaproape”, a declarat duminică secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la Munchen, pentru postul american de televiziune CBS.

„Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le deținem, potrivit cărora ei (chinezii, n.r.) iau în considerare furnizarea de sprijin letal, iar noi le-am spus foarte clar că acest lucru ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în cadrul relației” dintre țările noastre, a spus șeful diplomației americane.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News