„Moldova se confruntă cu o scădere a natalității. Conform datelor oficiale, în 2023, în republică s-au născut 24 de mii de copii. Este cu 11% mai puțin decât în ​​2022. Ceea ce vreau să spun este că Moldova nu se confruntă cu războaie, conflicte externe și așa mai departe. Acesta este rezultatul politicii președintei Maia Sandu”, a spus Zaharova, în cadrul unui discurs citit de pe mai multe foi, de la sediul Ministerul rus de Externe.

Înțeleg de ce natalitatea scade în Moldova. Cu 17 exerciții militare care au implicat trupe americane și românești, bărbații moldoveni nu au timp să procreeze pur și simplu.

Maria Zaharova:

„Militarizarea Chișinăului ia amploare”

„Militarizarea Moldovei ia amploare. În 2024, țara a găzduit 17 exerciții militare și tabere de antrenament, inclusiv cu participarea personalului militar american și român. Pe 20 mai, în țară a început o nouă etapă a exercițiilor la sediul NATO. Iar pe 24 mai, miniștrii apărării din Moldova și din România au semnat un protocol de modificare a acordului privind cooperarea militară 2012. Ce spun experții moldoveni independenți despre asta? Consideră acest document ca un pas care vizează subordonarea forțelor armate moldovenești structurilor euro-atlantice și o lovitură gravă adusă suveranității Moldovei și a statutului său neutru”, a adăugat Zaharova.

Declarațiile vin în contextul în care președintele Vladimir Putin a acordat mai multe distincții joi, la Kremlin, inclusiv titlul „Mama eroină” pentru Olga Verpakovskaia din regiunea Tver, care, împreună cu soțul ei Igor, are 14 copii, a relatat Kommersant.

Natalitatea este în continuă scădere în Republica Moldova. Din 2014, numărul nașterilor s-a redus cu aproape 34%, potrivit unei statistici prezentate de radiodifuzorul Moldova 1.

Zaharova, atac la Maia Sandu

Săptămâna trecută, Zaharova a atacat-o pe președinta de la Chișinău, Maia Sandu, despre care a spus că „un transmiţător al aceloraşi idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident”.

„Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au părăsit Africa, trasând graniţele ţărilor doar cu o riglă pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de ocazie la acel moment”, a spus Zaharova.

Maia Sandu a aprobat o hotărâre parlamentară privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, în mai 2023.

„Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”

Zaharova a adăugat că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlneşte cu cetăţenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc. „Ei răspund: bineînţeles, în limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”, a susținut Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse.

Într-un interviu în limba rusă, la începutul luni, Maia Sandu spusese că „ne vom apăra, dacă Rusia invadează Moldova”.

Urmărește-ne pe Google News