„Observăm cu mare îngrijorare aceste noi acţiuni americane”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, SUA provoacă „de facto, o exacerbare a tensiunilor”.
SUA a plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă şi ei ar putea fi pregătiţi în cinci zile să întărească Forţa de reacţie rapidă a NATO, constituită din 40.000 de militari. Decizia desfăşurării lor nu a fost încă luată, notează AFP.
Şi NATO a declarat luni că a plasat forţe în aşteptare şi că va trimite mai multe nave şi avioane de vânătoare în Europa de Est pentru întărirea flancului său din zonă, în ceea ce Rusia a denunţat drept o „isterie” a Occidentului, ca răspuns la concentrarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.
Occidentul acuză Moscova că a comasat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, existând riscul unei invazii ruseşti în ţara vecină.
Rusia dezminte orice intenţie de ofensivă, dar cere respectarea unei serii de tratate care să garanteze, printre altele, încetarea extinderii NATO în Est, în special în Ucraina. Aceste revendicări au fost considerate inacceptabile atât în Europa, cât şi în SUA.
Statele Unite urmează să transmită săptămâna aceasta un răspuns scris la o listă cu cerinţe ale Moscovei. În acest context, preşedintele american Joe Biden a făcut să crească presiunea, plasând trupe în stare de alertă.
Această înăsprire a tonului de către Washington pare totuşi să-i fi surprins pe europeni, notează AFP.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la rândul său că doreşte să propună o „cale de dezescaladare” omologului său rus Vladimir Putin în cursul unei discuţii „în următoarele zile”.