Dmitri Peskov a răspuns astfel la o întrebare referitoare la decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a „denunţa” în mod oficial un tratat de control al armelor care datează de la finalul Războiului Rece.

„În acest domeniu al controlului armelor, al stabilităţii strategice, se dezvoltă acum un mare vid, desigur, care, în mod ideal, ar trebui umplut urgent prin noi acte de drept internaţional care să reglementeze această situaţie”, a spus reprezentantul Kremlinului, în cadrul unui briefing de presă.

„Acest lucru este în interesul întregii lumi. Dar pentru ca asta să se întâmple, avem nevoie de relaţii bilaterale funcţionale cu o serie întreagă de state, care în prezent lipsesc”, a declarat Peskov, adăugând că acest lucru „nu este din vina noastră”.

Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) din 1990 a impus limite în ceea ce privește desfășurarea de echipamente militare pe continent. Rusia și-a suspendat participarea la acest tratat în 2007 și și-a „oprit complet” participarea în 2015.

În luna mai a acestui an, Putin a semnat un decret prin care denunță simbolic tratatul, în urma unei dezbateri și a unui vot în parlamentul rus pe această temă.

Rusia a suspendat recent o serie de acorduri de control al armamentului cu statele occidentale, inclusiv tratatul New START cu Statele Unite ale Americii, care reglementează proliferarea nucleară, și a încheiat un acord prin care vrea să mute arme nucleare tactice în țara vecină, Belarus. Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a confirmat joia trecută că transferul acestor arme nucleare non-strategice spre țara lui a început deja.

Relațiile dintre Moscova și țările occidentale au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, după ce Putin a trimis zeci de mii de soldați ruși în Ucraina, pe 24 februarie 2022, în ceea ce liderul de la Kremlin afirmă că este o „operațiune militară specială” menită să protejeze securitatea Rusiei împotriva autorităților prooccidentale de la Kiev.

Ucraina și aliații săi occidentali acuză faptul că acțiunile Rusiei constituie un război de agresiune neprovocat, care are ca scop acaparare de teritorii ucrainene.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News