O sursă apropiată Kremlinului citată de Meduza spune că elitele ruse au fost șocate în primele zile ale ofensivei ucrainene, dar „s-au obișnuit” între timp cu „noua situație”. Luptele au loc „departe de centrele regionale, dar intrarea (armatei ucrainene – n.r.) pe teritoriul Federației Ruse și preluarea controlului asupra unor sate este un eveniment nou și foarte neplăcut”, a precizat această sursă.

Meduza prezintă totodată un sondaj care arată că anxietatea a crescut cu 6 la sută în rândul rușilor, ajungând la 45 la sută. Kremlinul consideră acest procentaj destul de ridicat și speră la un declin rapid.

Pentru a-i calma pe ruși, Kremlinul recurge la o campanie de propagandă axată pe idei precum „noua realitate” și „noua normalitate”. Acești termeni au fost folosiți deja de propagandiștii Kremlinului în timpul pandemiei de COVID-19 și în primele zile ale invaziei la scară largă din Ucraina.

Componentele „noii realități” concepute de Kremlin sunt următoarele: inamicul a pătruns pe teritoriul rus; îl așteaptă o înfrângere inevitabilă; recuperarea teritoriilor va lua timp; rușii trebuie să aibă răbdare.

În același timp, cetățenii ruși sunt invitați să-și „redirecționeze emoțiile negative și șocul într-o direcție pozitivă”, de exemplu să se implice în acordarea de ajutoare pentru regiunea Kursk.

O diferență între „noua normalitate” și cea anterioară este decizia de alegere a guvernatorului regiunii Kursk. „Anularea (alegerilor – n.r.) ar crește panica. Aceasta ar presupune că întreaga regiune este amenințată”, a explicat o altă sursă citată de Meduza.

În general, toate sursele contactate de publicația rusă sunt de părere că luptele din regiunea Kursk se vor întinde pe câteva luni. Această evaluare este „destul de optimistă“, a subliniat o sursă guvernamentală.

Anterior, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) constatau că administrația prezidențială a Federației Ruse încearcă să minimizeze amploarea incursiunii militare ucrainene din regiunea Kursk pentru a preveni panica în rândul populației și destabilizarea regimului condus de Vladimir Putin.

Conform publicației independente „Viorstka”, care citează o sursă apropiată Comisiei de Apărare din cadrul Consiliului Federației Ruse, camera superioară a Parlamentului rus, Kremlinul le-a recomandat deputaților și senatorilor să nu comenteze evenimentele din Kursk până la „noi ordine” sau, în cazul în care sunt nevoiți, să vorbească cât mai puțin posibil și să se refere doar la declarații oficiale.

Urmărește-ne pe Google News