Cuprins:
„Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut eronată a esenţei a ceea ce se întâmplă” între cele două puteri, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
„Categoric nu suntem de acord cu acest lucru. Relațiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat special, strategic”, a mai spus reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Moscow Times.
Într-un interviu acordat duminică ziarului francez L’Opinion, şeful statului francez a declarat că „Rusia a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” prin declanşarea ofensivei militare împotriva Ucrainei.
Rusia „a intrat de facto într-o formă de vasalitate faţă de China”, a afirmat Emmanuel Macron.
Peskov a precizat, că relaţia între Moscova şi Beijing ţine de „luarea în considerare a intereselor mutuale, a avantajelor reciproce, a unei apropieri în ceea ce priveşte viziunea lor asupra lumii, a unei respingeri comune a încercărilor de a dicta şi impune opinia altcuiva asupra dezvoltării ţărilor noastre”.
Beijingul nu a condamnat niciodată invazia rusă din Ucraina
De aproape 15 luni, China nu a condamnat niciodată în mod public invazia militară a Moscovei în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri ale lumii.
La jumătatea lunii martie, preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat chiar o vizită Moscova pentru un summit extrem de comentat cu omologul său rus, Vladimir Putin, unde cei doi lideri şi-au afişat unitatea în faţa Occidentului.
Cu toate acestea, China şi-a trimis săptămâna aceasta un emisar în Europa în vederea unei „soluţionări politice a crizei ucrainene”. Pe lângă vizitele în Rusia, Polonia, Franţa şi Germania, Li Hui se va afla marţi şi miercuri în Ucraina, potrivit Kievului.
Kremlinul privește „extrem de negativ” livrările de rachete și drone britanice către Ucraina
În conferinţa sa de presă de luni, Dmitri Peskov a avertizat că noile livrări de arme britanice către Ucraina, anunţate de Londra înaintea unei întâlniri între premierul Rishi Sunak şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vor provoca „şi mai multă distrugere”.
„Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu arme”, a spus el, apreciind că aceste livrări nu vor avea „niciun impact semnificativ asupra derulării” conflictului, dar „vor provoca şi mai multe distrugeri”.
„Noi vedem aceasta într-un mod foarte negativ”, a punctat Peskov.
Londra a anunţat luni livrarea în curând a „sute” de rachete antiaeriene şi drone de atac către Ucraina, înainte de vizuta lui Volodimir Zelenski în cadrul turneului său european.
Marea Britanie, unul dintre principalii susţinători ai Kievului, şi-a anunţat deja săptămâna trecută intenţia de a livra Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, devenind astfel prima ţară care îi furnizează acest tip de armament cu rază lungă de acţiune.
Aceste livrări intervin în timp ce Kievul pregăteşte de luni de zile o contraofensivă destinată să alunge trupele ruse din teritoriile ucrainene pe care le ocupă.
În 2022, Londra a livrat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 2,65 miliarde de euro), iar guvernul a promis să menţină şi în anul în curs acest nivel de ajutor, al doilea după cel al SUA.
Cooperarea cu Ankara se va „aprofunda”, indiferent de cine va câștiga prezidențialele
Peskov a comentat şi alegerile desfăşurate cu zi în urmă în Turcia, apreciind că relaţiile între Moscova şi Ankara vor continua să se „aprofundeze”, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale din Turcia, care se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin inedit, după un prim tur duminică.
„Urmărim cu mare atenţie şi interes informaţiile care vin din Turcia. Vom respecta alegerea poporului turc. Dar, în orice caz, ne aşteptăm ca această cooperare a noastră să continue să se aprofundeze şi să se dezvolte”, a mai declarat luni reprezentantul preşedinţiei ruse.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Mazavalt • 15.05.2023, 17:40
Ma Dmitri nu asa ma, nu asa... Astia sunt in lumea "libera" au dreptul la parere. Trebuie ceva de Genul... "Ma bucur sa asa se vede in vest. in viitor veti vedea din ce in ce mai bine....., Disolutia UE si crearea blocului Economico Militar BRICS"
VolodimirZelenski • 15.05.2023, 18:21
Mazavalt • 15.05.2023, 17:40
Ma Dmitri nu asa ma, nu asa... Astia sunt in lumea "libera" au dreptul la parere. Trebuie ceva de Genul... "Ma bucur sa asa se vede in vest. in viitor veti vedea din ce in ce mai bine....., Disolutia UE si crearea blocului Economico Militar BRICS"
Iti imaginezi ce bloc militar va fi intre Brazilia si Africa de Sud. Cu prastii si sulite.