Moscova a insistat asupra faptului că îndelungata președinție a lui Putin nu a fost slăbită după ce mercenarii grupului Wagner au mărșăluit sute de kilometri – ajungând până la aproximativ 200 de kilometri de Moscova – și au preluat controlul asupra mai multor facilități militare din sudul Rusiei, părând să obțină un anumit sprijin din partea populației.
Putin este rar văzut întâlnindu-se cu rușii obișnuiți, mai ales după pandemia de COVID-19, în urma căreia a respectat reguli stricte de izolare, unele dintre aceste restricții fiind încă în vigoare în Rusia.
Moscova a difuzat, miercuri seara, imagini cu Putin mergând spre un grup de persoane care îl aplaudau, majoritatea femei, în Derbent, un vechi oraș din regiunea Daghestan din sudul Rusiei.
„În Derbent a avut loc o demonstrație uluitoare de susținere (a președintelui Putin, n.r.) și fericire a populației locale”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Autenticitatea înregistrării video cu liderul de la Kremlin nu a putut fi verificată.
Reprezentantul președinției ruse a precizat că Putin „nu a putut refuza” să salute mulțimea.
Înconjurat de bărbați în costume negre și de un cameraman, liderul în vârstă de 70 de ani s-a întins peste o barieră pentru a strânge mâinile oamenilor.
Apoi, el a salutat cu mâna și a trimis un sărut mulțimii, pentru ca ulterior să se urce într-o mașină.
Kremlinul, care nu a menționat niciodată numele lui Evgheni Prigojin după rebeliunea grupului de mercenari Wagner, a insistat că Putin nu a fost slăbit de revoltă.
„Datele pe care le avem arată sprijinul predominant pentru președinte și pentru operațiunea militară specială”, a mai declarat joi Peskov, folosind terminologia oficială a Moscovei pentru conflictul din Ucraina.
Putin a insistat că participanții la rebeliune nu au reușit să adune în jurul lor sprijinul populației în timpul revoltei din weekend.
Inițial, el i-a catalogat pe luptătorii Wagner care au pornit în marșul către Moscova drept trădători și a promis pedepse dure, dar după ce revolta a fost oprită, Putin le-a permis mercenarilor să se întoarcă în taberele lor, să se alăture armatei regulate sau să plece în exil, în Belarus.
Foto: Hepta.ro
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina