Consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Stanislav Secrieru, subliniază că Rusia a început un „atac fără precedent” de tactici hibride împotriva referendumului menit înscrierii aderării la UE în Constituția Republicii Moldova. Contestat de regimul de la Moscova, referendumul este programat pe 20 octombrie, în paralel cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

„Blitz digital”

Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii – în special a fricii de război. Mașinăria de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea războiului în interiorul granițelor noastre”, explică oficialul de rang înalt de la Chișinău.

Potrivit acestuia, președinta proeuropeană Maia Sandu este ținta centrală a unui „blitz digital nerușinat” dus de Rusia cu obiectivul de a delegitima legăturile tot mai strânse ale Republicii Moldova cu Occidentul.

„Autoritățile de aplicare a legii estimează că 50 de milioane de euro au fost direcționate către alegerile (locale – n.r.) de anul trecut, fiind folosite pentru a cumpăra pe toată lumea, de la propagandiști la alegători vulnerabili. Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul, anticipăm un aflux și mai mare de fonduri ilicite, estimările sugerând că Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice moldovenești din acest an”, spune Stanislav Secrieru.

Agențiile de informații ale Kremlinului, adaugă el, „inundă peisajul politic cu partide și candidați clonați, de la proruși la proeuropeni falși”.

Referendum crucial pentru viitorul Republicii Moldova

Maia Sandu candidează la realegere în scrutinul prezidențial din 20 octombrie, în timp ce o coaliție formată din mai mult de o duzină de partide solicită cetățenilor să voteze „da” la referendum. Republica Moldova a primit statutul de stat candidat în vara anului trecut, iar negocierile de aderare au început în decembrie.

UE a desfășurat o misiune civilă în statul est-european pentru a consolida reziliența în fața amenințărilor hibride din partea Rusiei. Vara trecută, serviciile secrete ucrainene au dezvăluit că au interceptat un complot al Moscovei de răsturnare violentă a conducerii de la Chișinău și de impunere la putere a oligarhului Ilan Șor, care a fugit din Republica Moldova după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „Furtul miliardului” – un dosar privind devalizarea a trei bănci.

Potrivit unui raport al Centrului Stockholm pentru Studii Est-Europene, Rusia finanțează în mod activ o mână de grupuri de opoziție și instruiește „activiști” – unii recrutați prin intermediul cluburilor sportive locale – pentru a provoca ofițerii de poliție. Platformele sociale precum TikTok și Telegram au fost, de asemenea, utilizate pentru a manipula tinerii în sensul dorit de Kremlin.

Alte cinci instituții media din Rusia au fost interzise săptămâna trecută în Republica Moldova în scopul de a combate propaganda Kremlinului. În plus, potrivit lui Stanislav Secrieru, autoritățile moldovene își consolidează totodată apărarea împotriva atacurilor cibernetice. „Ei joacă pe frică, știind că fereastra noastră pentru aderarea la UE nu va rămâne deschisă la nesfârșit”, explică oficialul de rang înalt de la Chișinău.

Peste 250 de euro promiși pentru „Nu UE”

Pe de altă parte, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, avertizează rândul său că „grupul de candidați” care sunt împotriva referendumului folosesc bani pentru a cumpăra voturi, transmite newsmaker.md.

„Ei folosesc banii pentru a cumpăra voturi, pentru a cumpăra oameni. Pentru asta colectează buletine de identitate, creează tot felul de grupuri pe rețele. Fac promisiuni mincinoase și pe alocuri idioate, spre exemplu gaz gratuit. Folosesc propaganda pentru a răspândi minciuni despre Uniunea Europeană și să sperie oamenii cu tot felul de aberații”, semnalează ministrul moldovean.

În acest context, Spînu îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni să nu dea „buletinele de identificare escrocilor” și să alerteze poliția dacă observă situații de acest fel. „Nu dați buletinele de identificare escrocilor. Dacă observați astfel de situații, anunțați imediat poliția la 112. Nu credem în povești. Cașcavalul gratuit este doar în capcanele pentru șoareci. Susținem adevărul și ne informăm din surse oficiale. Nu credem în hoți, fugari și bandiți”, spune el.

Comentariile lui Andrei Spînu vin după ce Ilan Șor a promis câte 5 mii de lei moldovenești (256 de euro) pentru cei care vor „convinge cât mai mulți oameni din secția lor de votare” să voteze „Nu” la referendum, precizează sursa citată.

Oligarhul fugar la Moscova a anunțat lansarea unui chat-bot pe Telegram unde fiecare persoană înregistrată va primi „sarcini”. Aceste sarcini, la fel ca înregistrarea, „vor fi plătite”. Șor susține că chat-botul „a reunit deja peste 800 de mii de patrioți”. El a promis 500 de lei moldovenești la înregistrare, încă 2 mii de lei moldovenești la „îndeplinirea sarcinilor minime” și 5 mii de lei moldovenești în total „dacă în secția dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE și au ales candidatul nostru”. Ilan Șor nu a precizat despre ce „candidat” este vorba, în condițiile în care partidele supuse oligarhului nu au niciun candidat la scrutinul prezidențial.

Acest apel vine deși autoritățile moldovene au înăsprit recent sancțiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi de aproape 2.000 de euro.

Postul TV creat la Moscova pentru manipularea cetățenilor moldoveni

În afară de coruperea alegătorilor, Ilan Șor a înființat un nou post de televiziune, MD24, care emite nonstop de la Moscova, remarcă newsmaker.md.

MD24 difuzează emisiuni înregistrate doar pe propriul site, nu și pe rețelele sociale sau YouTube, observă sursa citată.

Noul post de televiziune nu oferă informații despre fondatori, politica editorială sau locația acestuia. Datele despre proprietarul domeniului sunt, de asemenea, ascunse.

Totuși, precizează newsmaker.md., studioul principal al postului nu se află în Republica Moldova, ci în Rusia, iar transmisia se face de acolo.

Trei prezentatori apar într-un videoclip de promovare publicate acum două săptămâni, și anume Svetlana Ceban, Nadejda Verina și Ilia Cernîșov. Bloggerul Dmitri Buimistru apare în emisiuni de interviuri cu apropiați ai lui Ilan Șor. Cei patru „jurnaliști” nu locuiesc în Republica Moldova, ci la Moscova și au lucrat pentru diverse mijloace de propagandă ale Kremlinului, precum Sputnik, NTV și alte publicații și posturi TV.

Contactați pe Facebook de newsmaker.md, „jurnaliștii” respectiv nu au făcut niciun comentariu până la ora publicării materialului.

Urmărește-ne pe Google News