Zaharova a acordat un interviu de Ziua Victoriei pentru agenția de presă a Kremlinului, Tass, în care a susținut că președinta Maia Sandu și administrația sa se angajează în practici comparabile cu cele folosite de-al Treilea Reich. Zaharova s-a concentrat foarte mult pe politicile guvernului moldovean față de „limba moldovenească”, susținând că „guvernul Sandu înlocuiește limba moldovenească cu limba română” și că acest lucru constituie „elemente de genocid împotriva unui întreg popor”.

„Cât despre Sandu, știi, cred că ce face ea este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Abia atunci și acolo au experimentat legat de naționalitatea oamenilor, de limba lor. Uite ce face Sandu. Nu există altă paralelă. Într-o secundă, limba moldovenească, cu lovitura de condei a guvernului Sandu, s-a transformat în română. Ce este asta dacă nu elemente de genocid împotriva unui întreg popor? Citiți aceste definiții. Nu vi le dăm ca avocați. Ne uităm la exemple istorice despre cum aceasta era numită anterior din punctul de vedere al evaluării anumitor evenimente, când oamenii sunt lipsiți de identitatea lor culturală, etnografică, religioasă. Asta face ea cu oamenii”, a spus în interviu Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu s-a oprit aici: „Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât româna. Acest lucru a fost dovedit. Într-o secundă, pur și simplu pentru că este dirijoarea acestor idei, ideologii, concepții filozofice naziste pe care Occidentul le plătește pentru ea, îi privează pe oameni de limba lor, redenumindu-o română. Nici nu am astfel de exemple. Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al treilea Reich, fie cu modul în care colonialiștii au părăsit Africa, trasând granițele țărilor pur și simplu de-a lungul unei linii pe hartă, făcând oamenii mai sălbatici, condamnând în mod deliberat oamenii la un viitor sângeros, conflicte, având o oportunitate în acel moment”.

„Un alt lucru, cel mai ofensator este că, de regulă, victimele unei astfel de ideologii naziste sunt probabil oameni care nu au profesat niciodată agresiunea ca stat sau politică națională. Acesta este primul lucru care îi preocupă pe moldoveni, oameni deschiși, muncitori, amabili care au devenit victime, care au devenit un teren de experimente ale unor oameni nedemni, oameni corupți, oameni care nici măcar nu ascund faptul că fac asta la comandă și pentru mulți bani”, a continuat oficialul rus.

Purtătoare de cuvânt a MAE rusesc a sugerat că Kremlinul se așteaptă ca în viitor să vină la putere o nouă administrație, care „să nu semene cu guvernul orientat spre Vest al lui Sandu”.

Kremlinul a invocat în mod repetat nevoia autoproclamată de „a proteja compatrioții ruși”, în special vorbitorii de limbă rusă, care „se confruntă cu discriminarea”, pentru a justifica agresiunea rusă în străinătate, inclusiv în Ucraina și Moldova.

Cu toate acestea, oficialii de la Kremlin, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au promovat recent povestea că Rusia se află într-un conflict geopolitic existențial cu o presupusă „mișcare nazistă modernă”, care s-ar înmulți foarte repede în Occident.

Cele două regiuni proruse din Moldova, regiunea autonomă Găgăuzia și republica separatistă transnistreană, găzduiesc populații mari de vorbitori de limbă rusă, iar trecerea Kremlinului de la acuzațiile privind persecuția vorbitorilor de limbă rusă la cea a vorbitorilor de limbă moldovenească indică faptul că Kremlinul încearcă probabil „să justifice o viitoare agresiune rusă în toată Moldova”, potrivit ISW.

Lideri ai blocului electoral de opoziție pro-Kremlin „Victoria” au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, ceea ce, potrivit ISW, indică și mai mult faptul că Kremlinul intenționează să folosească acești actori „pentru a destabiliza întreaga țară și pentru a ataca democrația și procesul de aderare a Moldovei la UE”.

„Participarea lui Șor, Guțul și Tauber la parada de Ziua Victoriei este o demonstrație publică notabilă a importanței acestor trei actori moldoveni și, prin urmare, a blocului electoral Victoria, pentru eforturile Kremlinului în Moldova”, mai susține sursa citată.

Deși Guțul s-a întâlnit personal cu Putin și alți oficiali de la Kremlin recent, iar legăturile bilaterale ruso-găgăuzești s-au intensificat în mod notabil în ultimele luni, „includerea lui Șor și Tauber la festivitățile de la Moscova indică și mai mult faptul că eforturile Kremlinului în Moldova nu se limitează la Găgăuzia”.

ISW continuă să evalueze că „Kremlinul este implicat în eforturi de destabilizare a întregii Moldovei și de împiedicare a aderării Moldovei la UE și probabil că încearcă să exploateze legăturile Găgăuziei și Transnistriei cu Kremlinul și opoziția față de autoritățile moldovenești ca parte a acestor eforturi mai ample”.

Anterior, ISW scria că Rusia ar folosi-o pe Guțul pentru a-și justifica viitoare operațiuni.

Urmărește-ne pe Google News