Reacția președinției ruse vine după ce Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat joi, într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, s-a întâlnit cu oficiali europeni pentru a încerca să forțeze Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să răspundă, întrebat despre afirmaţia lui Danilov, că este un alt „fake” („fals”).

Scenariul „coreean”

Danilov susținuse că Federaţia Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului „coreean” al unei reglementări paşnice.

„Ni se propune practic varianta coreeană, o aşa-numită «paralelă 38». Ruşii vor inventa orice. Ştiu sigur că una dintre opţiunile pe care ni le vor oferi este un fel de paralelă 38′, afirmase responsabilul ucrainean, citat de Kanal 24. Potrivit acestuia, Ucraina nu va fi de acord cu un asemenea scenariu de pace.

Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord şi Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat.

Peskov: Noile blindate occidentale de luptă vor „adânci suferința” ucrainenilor

Tot luni, Peskov a declarat că noile livrări de blindate de infanterie şi alte arme către Kiev, anunţate săptămâna trecută de mai multe ţări occidentale, nu vor face decât să „adâncească suferinţele” ucrainenilor şi „nu vor schimba” echilibrul de forţe, potrivit AFP și Reuters.

„Europa, NATO şi SUA au injectat deja zeci de miliarde de dolari în Ucraina şi în livrările de arme”, a spus Dmitri Peskov, în cursul conferinţei zilnice de presă.

„În esenţă, aceste livrări nu pot şi nu vor schimba nimic. Aceste livrări nu pot decât să adâncească suferinţele poporului ucrainean”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Ucraina, care a repurtat mai multe succese pe câmpul de luptă de când forţele ruse au invadat ţara în februarie trecut, a cerut aliaţilor săi occidentali să-i trimită arme mai grele şi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce încearcă să încline în favoarea sa balanţa conflictului care durează deja de peste zece luni.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat un nou ajutor militar major pentru Ucraina, evaluat la peste 3 miliarde dolari, împreună cu 50 de blindate de infanterie de tipul Bradley şi zeci de alte vehicule blindate.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia administrației Biden, spunând că angajamentul SUA de a furniza pentru prima dată Kievului vehicule de luptă blindate Bradley este exact ceea ce are nevoie Ucraina în acest moment.

Berlinul, la rândul său, a declarat că intenţionează să trimită armatei ucrainene 40 de blindate Marder, blindate uşoare destinate transportului de trupe, în primul trimestru al anului 2023, precum şi o baterie de apărare antiaeriană Patriot.

Franţa, de asemenea, a indicat că va trimite un număr neprecizat de tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC.

De la începutul conflictului, autorităţile ucrainene au cerut Occidentului în special tancuri grele capabile să fie folosite în fazele de asalt, dar aliaţii lor au refuzat până acum, de teama că livrarea acestui armament către Kiev ar putea provoca o escaladare a tensiunilor cu Moscova.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News