„Kremlinul a încercat ieri să negocieze cu Prigojin. L-au sunat de la Administrația Prezidențială și i-au sugerat să dea înapoi și că toate mesajele sale ar trebui să fie explicate prin faptul că a fost un atacat cibernetic și i-a fost falsificată vocea”, potrivit unor surse citate de The Moscow Times.
Sursele publicației citate au precizat că oficialii Kremlinului, nu președintele rus Vladimir Putin, au fost cei care l-au sunat pe Prigojin.
Prigojin a respins condițiile Kremlinului, iar Putin a dat atunci ordinul de a deschide un dosar penal împotriva lui, a adăugat sursa The Moscow Times.
La rândul ei, publicația Meduza relatează, citând surse, că, sâmbătă dimineață, conducerea de vârf a Rusiei spera să rezolve situația „mai mult sau mai puțin pașnic”.
Potrivit acestora, Alexandr Harichev, un apropiat al șefului blocului politic de la Kremlin, Serghei Kiriienko, și șeful departamentului de politică internă al lui Putin, Andrei Yarin, i-au sunat pe guvernatorii ruși și pe politicienii din sistem și le-au cerut să comenteze situația „în mod blând și fără referiri la personalitatea lui Prigojin”.
După câteva ore însă, „recomandările” către conducerea rusă s-au schimbat. Șefilor de regiuni și politicienilor li s-a spus să îl numească pe Prigojin „trădător”, chiar înainte ca Putin să vorbească despre evenimente, potrivit Meduza, care citează o sursă din conducerea unuia dintre partidele parlamentare.
Nu se știe ce s-a întâmplat între timp. Potrivit Meduza, în acel moment se desfășurau negocieri nepublice între conducerea de vârf a țării și Prigojin: „Aparent, nu a ieșit nimic din ele”, susțin sursele.
Rusia se află în mijlocul unui conflict intern, după ce fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat război conducerii militare a țării și a anunțat că a preluat controlul orașului Rostov pe Don, la 1.000 de kilometri de Moscova.
Mai multe surse spun că Wagner a ajuns și în Voronej, la 400 de kilometri de capitala Rusiei, care s-a baricadat.