În 2022, cel puțin șapte persoane sub 18 ani au fost puse sub acuzare de autoritățile ruse pentru că au făcut declarații antirăzboi, potrivit OVD-Info, un proiect mass-media rus independent care vizează combaterea persecuției politice.
Deși acuzațiile penale împotriva minorilor sunt relativ rare în Rusia, arestările, amenințările, hărțuirile și acuzațiile de delict devin tot mai frecvente. Potrivit unei investigații Verstka, mai mulți minori au fost arestați și amendați pentru că au participat la mitinguri de solidaritate cu Ucraina, au făcut declarații sau au afișat mesaje anti-război.
„M-au numit fascistă și trădătoare”
În mai 2022, școala Aleksandrei, 17 ani, a organizat o ceremonie pentru a marca sfârșitul anului școlar. Adolescenta urma să citească o poezie. Înainte de a urca pe scenă, directoarea a luat cuvântul pentru a anunța „o veste foarte bună”: armata rusă tocmai capturase combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.
Ascultând discursul, Aleksandra s-a înfuriat. Când a ajuns la microfon, a strigat: „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!”. Colegii și profesorii au început să o huiduie. „Toată lumea era furioasă, nimeni nu m-a susținut. M-au numit fascistă, trădătoare și au spus că sunt o rușine pentru țara mea”, a povestit copila pentru Verstka.
În scurt timp au apărut și ofițerii de poliție, care i-au confiscat telefonul și au dus-o la secție. „Toate acestea au fost însoțite de insulte verbale”, a spus Aleksandra.
M-am simțit ca o vrăjitoare din Evul Mediu, ca un criminal în serie. M-au ținut la secție cinci ore. Nu m-au bătut, mi-au spus că sunt proastă și că nu înțeleg nimic.
Aleksandra, 17 ani:
Mai târziu, în aceeași zi, a apărut o înregistrare video în care Aleksandra și mama ei prezentau scuze. Aflată în fața școlii, adolescenta spune în filmare că regretă gestul său, care a fost doar o încercare de a atrage atenția. Mama ei cataloghează acțiunile fiicei drept „emoționale și necugetate” și își exprimă regretul că nu a reușit să o educe cum trebuie.
Potrivit fetei, clipul a fost filmat de oameni din administrația orașului, care i-au dat un scenariu și i-au spus să-l citească în fața camerei. Autoritățile au avertizat-o că se află în registrul poliției și, la următoarea abatere, îi vor deschide dosar penal și „îi vor distruge toată familia”.
„Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”
Andrey, 16 ani, din regiunea Vladimir, este unul dintre adolescenții care au fost puși sub acuzare. Având deja reputația de „fan înflăcărat” al disidentului Aleksei Navalnîi, tânărului i-a fost frică să participe la protestele antirăzboi de teamă că va fi arestat. Asta până în septembrie 2022, când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a populației.
„Împreună cu un prieten, am mers unde au loc de obicei protestele. Am fost dezamăgiți să vedem cât de puțini oameni erau. În schimb, erau foarte mulți polițiști care arestau persoane la întâmplare – chiar și pe cele care doar treceau pe lângă ei sau așteptau autobuzul”, a povestit tânărul.
Andrey a decis să filmeze scenele cu telefonul. Imediat, ofițerii l-au săltat și l-au băgat într-o dubă. La secție, l-au obligat să le dea telefonul, dar adolescentul a refuzat. Un ofițer, își amintește el, i-a spus: „Modul în care te comporți va determina consecințele. Crezi că nu te vom bate măr doar pentru că ești minor?”.
Polițiștii au văzut pe contul de Telegram al tânărului că distribuise o postare legată de un miting împotriva mobilizării. Au folosit acest lucru pentru a-l acuza de participare la proteste neautorizate și l-au amendat cu 20.000 de ruble (270 de dolari).
Andrey trebuie să se prezinte o dată pe săptămână la secția de poliție. Acolo, ofițerii îi reamintesc că „n-ar trebui să meargă la proteste sau să scrie mesaje obraznice pe rețelele sociale”.
„Am vrut să arăt că nu toți rușii susțin războiul”
Unii adolescenți vizați de autorități au decis să caute sprijin juridic. Este și cazul Verei, 17 ani, dintr-un orășel din regiunea Celeabinsk, care a fost reținută de un ofițer FSB când lipea afișe pe care scria: „Nu războiului”. Când ofițerul a aflat că e minoră, i-a ordonat să-și sune părinții.
Bărbatul știa și că Vera chiulise în trecut de la „orele de patriotism”. Când mama fetei a ajuns la fața locului, ofițerul le-a dus la secția de poliție, unde au fost reținute timp de aproape opt ore. În cele din urmă, Vera a fost acuzată de „discreditarea armatei ruse”, iar mama ei – de neîndeplinirea îndatoririlor de părinte.
Prietenii i-au recomandat să apeleze la Andrei Lepyokhin, avocat care lucrează cu grupul pentru drepturile omului Agora. Acesta a acceptat să o reprezinte în instanță, însă audierea cazului ei a tot fost amânată până când avocatul nu s-a putut prezenta.
„Doar au citit decizia, o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 400 de dolari, n.r.)”, a spus Vera.
Avocatul Andrei Lepyokhin a precizat că a făcut recurs, dar instanța a refuzat să-l accepte, susținând că decizia intrase deja în vigoare. Acum, el plănuiește să facă apel la decizia instanței de a-i respinge recursul.
Această fată a fost urmărită penal pentru că și-a exprimat opinia. Pentru că a scris cuvântul «război». Este un nonsens. Cum poți să urmărești pe cineva pentru că a discreditat armata pentru că a scris un cuvânt pe o foaie?
Andrei Lepyokhin, avocat:
„Orașul nostru este împânzit cu Z-uri (simbol prorăzboi, n.r.), iar asta m-a enervat”, a explicat adolescenta pentru Verstka. „Am vrut să fac vizibilă o perspectivă alternativă, să arăt că nu toți rușii susțin războiul.”