De la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali ai Ucrainei au adoptat mai multe pachete de sancțiuni. În teorie, acestea au fost menite să slăbească economia Rusiei prin introducerea de restricții comerciale. Cu toate că practica a arătat că Georgia reprezintă un punct vulnerabil pentru Europa și SUA în raportul cu Rusia.
Cine dorește să plece din Rusia trebuie să plătească o taxă uriașă
Companiile occidentale întorseseră în masă spatele Rusiei, fie din motive economice, fie ideologice. Cu toate acestea, sunt și mulți care au rămas. Una dintre multinaționale este Auchan, care acum face parte dintr-o dispută uriașă.
Le Monde susține că reprezentanții Auchan se află în negocieri pentru vânzarea magazinelor unei firme locale. Decizia vine pe fondul războiului din Ucraina, nu din rațiuni economice. Mai ales că piața din Rusia asigură 10% din vânzările globale ale lanțului de supermarketuri.
Conform informațiilor obținute de presa franceză, cei care vor să cumpere lanțul de magazine sunt cei de la Gazprombank, care se află sub sancțiuni occidentale. Acordul este de așteptat să fie încheiat în următoarele săptămâni.
Companiile au suferit pierderi de peste o sută de miliarde pentru că au părăsit Rusia
Numai că Auchan poate să se alinieze celorlalte companii care au ieșit de pe piața rusă. Multe multinaționale care au părăsit țara din cauza războiului din Ucraina au raportat dificultăți la ieșire. Kremlinul a făcut ieșirea de pe piața rusă mai complicată.
Companiile trebuie să plătească o așa-numită taxă de ieșire, care are un preț piperat chiar și pentru multinaționale.
Care funcționează după cum urmează: Companiile care doresc să părăsească Rusia trebuie să facă o plată unică. Aceasta a fost inițial zece la sută din prețul de vânzare, dar ulterior această sumă a crescut nejustificat de mult.
Reuters a raportat la mijlocul lunii octombrie că în viitor, taxa de ieșire ar putea ajunge la până la 35 la sută din valoarea de piață a filialelor din Rusia ale companiei care dorește să plece.
Pentru instituțiile comerciale occidentale, ieșirea din Rusia poate însemna pierderi pe termen scurt. Potrivit Reuters, firmele au fost nevoite să piardă aproximativ 107 miliarde de dolari din 2022 pentru că s-au retras din Rusia.
Toni2 • 30.10.2024, 08:47
Așa oateax cei care fac afaceri un Rusia unde funcționează legea dictaturi și a bunului plac.
dargmar • 29.10.2024, 23:01
Daca atunci cand a fost vremea de plecare - la inceputul mizeriei asteia - nu au fost in stare s-o faca,gandindu-se ca pot "sta cu fundul in doua luntri",acum invata ceva istorie si se bucura de beneficiile nationalizarilor care nu ne-au ocolit nici pe noi cand tropaiau rusii prin tara. Aviz tuturor celor care se incred in cuvantul natiei asteia. Mai devreme sau mai tarziu se va aseza praful si pe asta,problemele lor insa vor ramane ptr cu nu vad ca vreo firma serioasa sa se aventureze sa mai faca investitii intr-o tara ca asta.
VolodimirZelenski • 29.10.2024, 22:00
Asta inseamna democratia ruzeasca. Hai, suveranistilor, dati cu trompeta ca ruzzia e tara model.