Cuprins:
„Nu există încă motive pentru negocieri”, a declarat Peskov în cursul unui interviu acordat Izvestia.
Peskov a precizat că numeroase țări se declară în acest moment dornice să medieze negocierile privind Ucraina. Printre acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat Qatarul.
Riadul, un loc „potrivit” pentru o posibilă reuniune
„Emiratul este foarte activ în ceea ce privește medierea pe o varietate de subiecte, o face eficient. În plus, relațiile noastre bilaterale cu Qatarul se dezvoltă excelent”, a mai spus Peskov.
La sfârșitul lunii noiembrie, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe din Qatar, Majid bin Mohammed Al-Ansari, a spus că se poartă discuții pentru o posibilă extindere a medierii între Rusia și Ucraina. El a adăugat că Doha a început să lucreze la problema schimbului de prizonieri de război.
Ba mai mult, președintele rus Vladimir Putin a calificat anterior Riadul drept un loc potrivit pentru organizarea unei potențiale reuniuni în vederea soluționării conflictului ucrainean.
„Dacă astfel de evenimente sunt organizate în Arabia Saudită – locul în sine este destul de potrivit pentru noi. Nu aceasta este problema. Întrebarea este ce să discutăm”, a afirmat șeful statului rus în octombrie.
Summitul din Elveția
Tema soluționării conflictului din Ucraina este în continuare una dintre cele mai dezbătute în Occident. Cu atât mai mult după victoria obținută de Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, care s-a angajat să pună capăt războiului.
Însă, Moscova și Kievul continuă să aibă atitudini diferite. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Ucraina ar putea să devină mai maleabilă în ceea ce privește condițiile posibile pentru încheierea conflictului.
Amintim că Moscova și Kievul au mai purtat negocieri, însă în alte țări. Runde de negocieri au fost desfășurate în Belarus și apoi în Turcia. Negocierile au dus în 2022 la încheierea acordurilor de la Istanbul, care au fost parafate de Ucraina.
Totuși, Kievul nu a dorit să mai poarte un dialog și a adoptat un decret prin care erau interzise negocierile cu Rusia, notează Izvestia.
Ulterior, și Elveția s-a alăturat eforturilor privind încheierea unui acord de pace între Ucraina și Rusia. În luna iunie a anului în curs, la Burgenstock, a avut loc un summit de pace, care însă nu a dus la nimic din pricina absenței Rusiei și Chinei.
Moscova nu a fost invitată la acest summit, iar în cursul acestuia s-a discutat planul lui Zelenski, care prevede, printre altele, revenirea Ucrainei la frontierele din 1991. Rusia a susținut de nenumărate ori că Elveția nu poate fi considerată o parte neutră din pricina poziției sale pro-ucrainene.
Viktor Orban și scopul „misiunii de pace”
Unii specialiști cred că niciuna dintre cele trei țări nu va decide soarta conflictului. Elveția nu este potrivită pentru Rusia din pricina politicii sale antirusești, iar Belarusul nu este o variantă bună pentru Occident și Ucraina din cauza relațiilor strânse cu Moscova.
În plus, Turcia se arată mai degrabă echidistantă, însă trupele ucrainene folosesc drone de fabricație turcă. În acest context, Arabia Saudită, Qatar sau Emiratele Arabe Unite par a fi cele mai bune opțiuni pentru un posibil summit, mai precizează Izvestia.
Totuși, mai sunt și China și Brazilia, care au propus un „plan de pace” în luna mai a acestui an. În plus, cele două țări au inițiat crearea grupului „Prietenii păcii” în timpul Adunării Generale a ONU – proiect care ar trebui să contribuie la o soluționare pașnică a crizei ucrainene.
Și țările africane au prezentat o propunere de pace, în 2023. În cadrul misiunii, conduse de președintele sud-african Cyril Ramaphosa, au fost efectuate vizite în Ucraina și Rusia, fiind elaborate 10 puncte pentru o soluționare a conflictului, inclusiv nevoia de negociere și diplomație, garanții de securitate și sprijin umanitar pentru persoanele afectate.
Ungaria a încercat să joace un rol de mediator în soluționarea crizei. În vară, premierul Viktor Orban a organizat o „misiune de pace”, vizitând Ucraina, Rusia, China și SUA. Obiectivul vizitelor a fost acela de a discuta modalități de rezolvare a problemei pe cale diplomatică. Totuși, după cum a recunoscut însuși Orban, misiunea sa a avut mai mult scopul de a lansa discuția privind rezolvarea conflictului.