Sistemele de rachete antiaeriene au fost observate peste tot în Moscova în această săptămână, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea Ucrainei de a lovi în adâncimea teritoriului rusesc.
Videoclipuri și fotografii care au fost distribuite online joi arată ceea ce părea a fi un sistem sol-aer Pantsir-S1 instalat pe acoperișul unei clădiri administrative și pe sediul Ministerului Apărării din centrul Moscovei.
Vineri, au apărut informații potrivit cărora un alt sistem Pantsir-S1 a fost observat, luna aceasta, la 10 kilometri de reședința oficială a președintelui Vladimir Putin din Novo-Ogaryovo, lângă Moscova.
Pantsir-S1 este un sistem de apărare aeriană conceput pentru a proteja împotriva unei varietăți de arme, inclusiv împotriva avioanelor de atac și a rachetelor balistice și de croazieră.
Montarea sistemelor Pantsir-S1 vine după ce a fost observată instalarea unor sisteme de rachete antiaeriene S-400 într-un parc național și pe un teren de testare din nordul și nord-estul Moscovei.
Analistul de securitate Michael Horowitz a afirmat pe Twitter că Rusia ar putea fi îngrijorată de „atacurile ucrainene împotriva Moscovei” sau a vrut să accentueze amenințarea atacurilor ucrainene.
Moscova a acuzat forțele ucrainene că se află în spatele atacurilor cu drone asupra infrastructurii militare din interiorul teritoriului rusesc.
Vineri, aliații occidentali ai Ucrainei s-au reunit la o conferință majoră, la baza militară americană de la Ramstein, în Germania, pentru a decide asupra unui nou pachet de ajutor militar destinat țării devastate de război.
Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut, dar armata Moscovei a suferit o serie de eșecuri militare în Ucraina în ultimele luni.
Desfășurarea sistemelor Pantsir-S1 și S-400 urmează unei serii de atacuri cu drone efectuate la sute de kilometri în interiorul teritoriului rusesc luna trecută. Moscova a acuzat Kievul pentru aceste atacuri, în timp ce Kievul nu a comentat oficial incidentele.
Întrebat dacă Rusia este îngrijorată de faptul că Moscova ar putea fi o țintă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a redirecționat întrebările către Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu.
„Ei sunt responsabili pentru asigurarea securității țării în general și a capitalei în special, prin urmare este mai bine să întrebăm ministerul apărării despre toate măsurile care sunt luate”, le-a spus Peskov reporterilor.
Ministerul Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de a face precizări pe acest subiect.
Experții au avertizat că Moscova a rămas expusă unor potențiale lovituri ucrainene după ce și-a mutat sistemele de apărare antiaeriană mai aproape de Ucraina, în urma invaziei din 24 februarie 2022.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina