Potrivit publicației independente ruse „Proiect”, interzisă de Rusia pe teritoriul său, presa de la Moscova nu mai amintește atât de activ noțiunea de „denazificare” când sunt reflectate evenimentele din Ucraina. La 24 februarie, Vladimir Putin a spus că Rusia a lansat o „operațiune specială” de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei.

Rușii nu pot pronunța cuvântul „denazificare”

Experții citați de publicația „Proiect” consideră că declarația lui Putin a fost scrisă de un grup restrâns de oameni, în mare secret, de aceea nu toate noțiunile au fost bine gândite.

Organele de presă ale guvernului rus au tot repetat în ultimele două săptămâni că Rusia realizează „denazificarea” Ucrainei, dar a devenit clar la un moment dat că noțiunea este nereușită.

La o săptămână după declanșarea războiului, Kremlinul a apelat la sociologii ruși, care au analizat în cadrul unor studii cum este văzută propaganda Moscovei de către opinia publică.  

Sursele citate de publicația rusă, fiind vorba de un manager de presă, sociologi și politologi din Moscova, au declarat că respondenții nu înțeleg ce înseamnă „denazificare”. Mai mult decât atât, majoritatea celor intervievați nu au putut pronunța acest cuvânt.

Moscova nu poate renunța la propriile minciuni

Experții media care lucrează pentru Kremlin au încercat să găsească alte noțiuni de propagandă care să înlocuiască cuvântul „denazificare”, dar fără mare succes.

Din acest motiv, Kremlinul a luat decizia să nu mai folosească atât de des narațiunile despre „denazificare”, dar fără să schimbe radical retorica oficială. Moscova nu putea să renunțe total la propriile justificări ale intervenției militare în Ucraina.

Analiza publicației independente „Proiect” arată că în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, unul dintre propagandiștii principali ai Kremlinului, jurnalistul Dmitri Kiseliov, timp de 7 minute explica și ce înseamnă denazificarea. În emisiunile din aprilie, noțiunea era folosită foarte rar.

Haosul din presa rusă

O altă problemă a presei controlate total de Kremlin este reprezentată de contradicțiile permanente între declarațiile oficialilor ruși.

„Ba Dmitri Peskov a recunoscut de câteva ori că Rusia are pierderi mari în război și că renunță să critice vedetele care au părăsit țara, ba Kadîrov l-a criticat pe Peskov”, scrie publicația independentă din Rusia.

Drept rezultat, declarațiile politicienilor erau publicate cu mari întârzieri, fiindcă trebuiau aprobate de șefii de la Moscova.  

Dacă în primele zile ale războiului, Putin vorbea zilnic în fața presei, așa cum procedează Volodimir Zelenski în Ucraina până în momentul de față, acum vedem o declarație a liderului de la Kremlin o dată la două săptămâni.

Pur și simplu autoritățile ruse nu au ce să le mai spună cetățenilor săi fără intermediari, conchid jurnaliștii publicației citate.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News