„În ceea ce privește încercările de a înființa un fel de tribunale, acestea nu vor avea nicio legitimitate, nu vor fi acceptate de noi și vor fi condamnate de noi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Comentariile acestuia vin la o zi după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus înființarea unui tribunal specializat pentru a urmări în justiție acțiunile Rusiei în Ucraina.

Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a deschis propria investigație privind presupusele crime ale rușilor comise după invazia Moscovei din 24 februarie, dar CPI nu are jurisdicție pentru a judeca agresiunea din Ucraina.

„În timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări penal crima de agresiune a Rusiei”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai propus ca această instanță, care ar putea urmări Rusia în mod specific pentru crima de agresiune, să fie creată într-o țară din UE, lăsând astfel anchetarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității în seama CPI.

Olanda, care găzduiește deja Curtea Penală Internațională la Haga, și-a manifestat disponibilitatea de a înființa pe teritoriul său noul tribunal propus.

„Este sarcina noastră, în calitate de comunitate internațională, să ne asigurăm că facem dreptate”, a declarat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, jurnaliștilor din România, în timp ce participa la reuniunea ministerială de la București a NATO.

Forțele militare ale Rusiei sunt acuzate că au torturat și ucis civili în Ucraina. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile și a susținut că armata sa vizează doar infrastructura militară din Ucraina.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News