Președintele american, Joe Biden, a declarat joi seară, după summitul NATO, că SUA ar răspunde dacă Vladimir Putin va folosi arme chimice în războiul din Ucraina și că „natura răspunsului va depinde de natura acestei utilizări”.
La o zi de la aceste declarații, Kremlinul l-a acuzat pe Biden că doreşte „să deturneze atenţia” de la programul american de arme chimice şi biologice din Ucraina prin afirmațiile sale.
„Este clar că americanii încearcă să distragă atenţia vorbind despre o presupusă ameninţare rusă, pe fondul scandalului provocat (…) de programele de dezvoltare a armelor chimice şi biologice pe care Statele Unite le-au pus în aplicare în mai multe ţări, inclusiv în Ucraina”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele american Biden a afirmat încă de luni că „sunt semne clare” că Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice şi biologice în Ucraina.
Ambasadorul Rusiei la ONU a afirmat pe 11 martie că Rusia „a găsit dovezi” că Ucraina are un program de arme biologice. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova acuză aproape zilnic Washingtonul că a finanţat un program de arme biologice în Ucraina și neagă că va folosi arme chimice în ”operațiunea specială”.
„Spre deosebire de Statele Unite, Rusia și-a respectat de mult angajamentele internaționale de a elimina toate stocurile de arme chimice”, după cum a transmis pe 16 martie General-maior Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Oficiali de la Washington au avertizat că Moscova caută, de fapt, un pretext pentru a-și justifica propria potențială utilizare a unor arme similare împotriva Ucrainei. De asemenea, joi, la finalul summitului extraordinar NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a afirmat că sunt îngrijorări că Rusia încearcă să creeze pretexte legate de folosirea armelor chimice și biologice.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia