„Nu a existat o astfel de conversaţie”, a insistat el. „Deocamdată nu există planuri concrete” pentru o discuție între Putin și Trump, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a lui Trump a declarat că „nu comentează discuții private între președintele Trump și alți lideri de stat”.
Potrivit lui Peskov, Putin „este deschis negocierilor” cu Occidentul pe tema Ucrainei, dar nu a primit niciun semnal. Kremlinul speră ca Donald Trump să dea curs condițiilor puse Vladimir Putin pentru încheierea temporară a ostilităților în Ucraina, și anume recunoașterea ocupației ruse asupra a 20 la sută din teritoriul ucrainean, încheierea procesului de aderare a țării vecine la NATO și reducerea capacităților sale militare.
Conducerea de la Kiev refuză aceste condiții și cere retragerea trupelor invadatoare din întreaga Ucraină, inclusiv din Peninsula Crimeea. Autoritățile de la Kiev și multe capitale occidentale avertizează asupra pericolului unui astfel de acord, care ar constitui un impuls pentru alți lideri de stat să folosească forța pentru a-și atinge ambițiile politice în detrimentul altor țări mai mici și un răgaz pentru Rusia pentru a se reînarma și a declanșa o nouă agresiune militară pe continentul european, în condițiile în care Putin a recunoscut că vrea să distrugă NATO și a cerut o lume multipolară creată cel mai probabil după modelul său autoritar, în care să primeze puterea, nu respectarea legislației internaționale.
În ceea ce privește „ultima conversaţie telefonică dintre Putin și Trump”, Kremlinul susține că a avut loc în iulie 2020, spre sfârșitul primului mandat la Casa Albă al miliardarului newyorkez.
Surse citate de The Washington Post afirmă că Trump și Putin au purtat joia trecută o conversație telefonică. Acest dialog ar fi avut loc cu câteva ore înainte de intervenția liderului de la Kremlin la sesiunea a XXI-a a Clubului de la Valdai, organizată săptămâna trecută la Soci.
Donald Trump i-ar fi transmis lui Vladimir Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina, după care i-a amintit de prezenţa militară considerabilă americană în Europa. În plus, președintele reales al SUA şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a purta noi discuţii pentru „rezolvarea războiului din Ucraina”.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a spus că poate pune capăt războiului „în 24 de ore”, afirmaţie pe care Kremlinul a considerat-o o „exagerare”.
De la realegerea sa la Casa Albă, Donald Trump a discutat la telefon cu zeci de lideri mondiali, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 11.11.2024, 18:49
Oare ce va spune Trump când o să afle că Liderul Suprem l-a făcut mincinos de față cu toată lumea? Va fi foarte bucuros, desigur. Sau stai, mâine rușii vor spune că discuția a avut loc, Trump e de acord să le dea toată Europa, iar dezmințirea de azi a fost fake news de la CIA.
Moshu • 11.11.2024, 17:10
Hmmm,inseamna ca discutia chiar a avut loc,dar mincinosului de la Kremlin nu i-a picat prea bine discutia cu mincinosul de la Wasington !!