Trei sferturi din noii recruți sunt bătrâni

Numărul cetățenilor ruși cu vârste de peste 45 de ani care aleg să lupte în Ucraina în baza unui contract cu Ministerul Apărării de la Moscova a crescut brusc de la începutul acestui an, spun atât surse militare, cât și din Primăria Moscovei.

Potrivit unui ofițer din forțele aeropurtate ruse aflate în Herson, „40 la sută” din soldații cu contract veniți în acest an „au peste 50 de ani”. „Trei sferturi din noii recruți sunt bătrâni”, adaugă el, apreciind că situația legată de mobilizare este „tristă”.

Informația a fost confirmată de un militar care se află pe linia de contact din zona ocupată a regiunii ucrainene Donețk. El spune că regimul său a pierdut aproape jumătate din efectiv de la începutul verii, iar „jumătate din cei care vin (ca înlocuitori – n.r.) au peste 50 de ani, poate chiar mai mult”.

Un alt militar, aflat în zona ocupată a regiunii ucrainene Lugansk, spune același lucru. „Doar bătrânii intră în luptă”, precizează el, confirmându-și spusele cu un videoclip în care un bărbat de 62 de ani înrolat pe bază de contract merge cu dificultate pe un drum.

Numărul soldaților contractuali „seniori” a început să crească mai ales din luna august

Un ales din regiunea Moscova care se deplasează frecvent pe front i-a arătat jurnalistului de la Viorstka mai multe mesaje primite de la militarii aflați pe câmpul de luptă: „Întreg personalul este format acum din bunici”; „Vârsta medie (a mobilizaților – n.r.) a crescut cu siguranță”; „50% din direcția noastră sunt bătrâni”.

Numărul soldaților contractuali „seniori” a început să crească mai ales din luna august, existând și cazuri de bărbați de peste 60 de ani, explică un oficial de la Primăria Moscovei. Potrivit acestui oficial, vârsta medie a recruților se situa la începutul acestui an la aproximativ 40 de ani, dar acum este mai aproape de 50 de ani.

Militarii mai în vârstă „nu se pot descurca” cu ranițele grele și nici cu săpatul tranșeelor

O altă sursă din Primăria Moscovei a confirmat că ponderea voluntarilor de peste 45 de ani a ajuns într-adevăr la jumătate din fluxul total înregistrat în acest an în capitala Rusiei. Cu toate acestea, cea de-a doua sursă spune că nu vede care ar fi problema. „Sunt veseli, tați. Oamenii cu experiență îi vor oferi oricărui (tânăr – n.r.) un imbold”, a declarat acest oficial.

În schimb, personalul militar nu este de acord cu oficialul moscovit. Potrivit militarilor, colegii mai în vârstă „nu se pot descurca” cu ranițele grele și nici cu săpatul tranșeelor. În plus, spun ei, „toți sunt bolnavi”. „Fie îi dor picioarele, fie au dureri de cap. Toți sunt lenți”.

Creșterea numărului de soldați contractuali cu vârste înaintate este confirmată indirect de datele culese de Mediazona și BBC privind pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina. Cele două publicații au confirmat moartea a 2.475 de voluntari cu vârste de peste 45 de ani în doar prima jumătate a acestui an, cu peste 18 la sută față de întregul an 2023 (2.021 decese confirmate) și de trei ori mai mult față de ​​2022 (809 decese confirmate).

Numărul soldați cu contract de peste 55 de ani uciși este, de asemenea, în creștere semnificativă. Anul acesta, potrivit Mediazona, sunt deja 597, față de 152 în 2023. Cel mai vârstnic soldat rus căzut pe frontul din Ucraina era din Habarovsk și avea 72 de ani.

Anul trecut, autoritățile ruse au crescut limita de vârstă pentru soldații contractuali de la 65 la 70 de ani, notează Viorstka.

Urmărește-ne pe Google News