Stefania Battistini și Simone Traini, de la RAI Italia, sunt în vizorul Rusiei. Cei doi jurnaliști au fost incluși pe lista urmăriților penal în Rusia alături de colegi din alte țări: Nick Paton Walsh, de la CNN, Nicholas Simon Connolly, de la Deutsche Welle, Natalia Nagornaia, de la postul de televiziune ucrainean 1+1, Olesia Borovik și Diana Buțko. Cu toții sunt acuzați că au trecut ilegal granița de stat a Rusiei în regiunea Kursk și riscă condamnări de până la cinci ani de închisoare.

Ministerul italian de Externe a reacționat imediat. Ministrul Antonio Tajani a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Roma pentru a-și „exprima surprinderea” față de această „decizie singulară a Moscovei”.

Mișcarea Moscovei „reprezintă un act de încălcare a libertății de informare”, a denunțat RAI. „Jurnalista și cameramanul și-au desfășurat munca de martori ai evenimentelor într-o manieră exemplară și obiectivă. RAI continuă să își îndeplinească rolul în slujba publicului”, a transmis grupul media italian, insistând că va contesta decizia guvernului rus și va lupta pentru protejarea jurnaliștilor săi.

Licențiată în științele comunicării, Stefania Battistini, în vârstă de 47 de ani, lucrează la RAI din 2004. Din 10 februarie 2022, cu două săptămâni înainte de intrarea soldaților ruși în Ucraina, ea urmărește evenimentele legate de agresiunea militară a Kremlinului împotriva țării vecine. Jurnalista italiană a fost recompensată cu mai multe premii și distincții pentru această activitate, printre care Ordinul Principesei Olga, acordat de administrația prezidențială de la Kiev.

Stefania Battistini este considerată prima jurnalistă care a furnizat informații și imagini despre ofensiva din Kursk. „Am intrat în regiunea Kursk escortați de vehicule blindate ale armatei ucrainene. Am făcut-o în conformitate cu standardele internaționale”, a declarat ea într-o intervenție pe 17 august la Tg1.

Jurnalistul Mircea Barbu a realizat la rândul lui un reportaj pentru Hotnews în regiunea Kursk, iar canalul de Telegram „Dva maiora”, care promovează mesaje proruse, l-a amenințat cu rachete Iskander, acuzându-l că a adus prejudicii reputației Moscovei și că a trecut ilegal granița cu Rusia. Canalul „Dva maiora” a făcut trimitere la cazul jurnalistului de la Reuters Ryan Evans, omorât pe 25 august într-un bombardament asupra unui hotel din orașul Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Jurnalistul român a transmis că „nu este nici prima și probabil nici ultima dată” când pățește așa ceva și că este îngrijorat, dar speră „că e doar o reacție de frustrare, venită din partea unor trolli proruși și nu ceva mai serios”.

Hotnews a recunoscut că jurnalistul a trecut frontiera fără permisiunea Rusiei, dar a precizat că „s-a întâmplat la fel când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, care conform legilor internaționale aparține Ucrainei”.

Urmărește-ne pe Google News