„În fiecare an devenim tot mai puțini. Acest lucru este catastrofal pentru viitorul” Rusiei, a declarat Peskov, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, situaţia poate fi remediată doar prin „creşterea ratei medii a natalităţii”, care se situează acum la 1,4.

Întrebat de jurnalişti dacă această tendință denotă o lipsă de încredere din partea cetățenilor ruşi în viitor, Peskov a susținut că nu este cazul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai susținut că autoritățile ruse au luat o serie de măsuri pentru a inversa situația, dar acestea „nu au un efect imediat”. „Situaţia va rămâne dificilă pentru ceva timp”, a subliniat el.

Aceste comentarii vin în contextul în care Kremlinul ia în calcul aprobarea unor noi interdicții, de această dată împotriva unei așa-zise mișcări care încurajează femeile să nu aibă copii.

„Acum pregătim în mod activ proiecte de lege pentru a preveni proliferarea (ideilor – n.r,) «childfree» (fără copii – n.r.), când cineva le spune fetelor că nu au nevoie să nască şi că pot renunţa la a avea copii”, a declarat anterior viceministrul justiției Vsevolod Vukolov.

Estimările oficiale arată că populaţia Rusiei va scădea la 143,2 milioane de persoane până în 2030 și până la 138,7 milioane de persoane în 2046.

Anul trecut, în contextul războiului purtat de liderul rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, puţin peste 1.264.000 de copii s-au născut în Rusia. Este vorba de cel mai mic număr din 1999 încoace, cu un an înainte de instalarea lui Putin la Kremlin.

Pe lângă efectele războiului, scăderea natalităţii este o consecinţă a „găurii negre demografice”, spun unii experţi în demografie.

Potrivit acestora, numărul femeilor de vârstă reproductivă din Rusia se va reduce cu 40% în 2030 comparativ cu 2010.

 
 

Urmărește-ne pe Google News