Atleta de 24 de ani s-a refugiat în Ambasada Poloniei din Tokyo și urma a fi primită de Varșovia cu o cursă fără escală în baza unei vize umanitare primite luni de la prim-ministrul țării.
Sportiva a schimbat itinerariul în ultimul minut, îmbarcându-se miercuri dimineață într-o aeronavă a companiei Austrian Airlines cu destinația Viena.
Nu este clar dacă zborul va face o escală la Viena și va merge spre Polonia, dacă sportiva intenționează să rămână în Austria sau dacă va merge în altă parte.
Potrivit unui membru al comunității bieloruse din exil, care a ținut legătura cu Timanovskaia, citat de Reuters, diplomații au decis ca sportiva să meargă la Viena, din cauza unor îngrijorări de securitate.
Timanovskaia a fost văzută sosind la aeroportul din Narita într-o dubiță escortată de poliția japoneză, cu bagaje și îmbrăcată în blugi albaștri și un hanorac albastru.
Duminică, Timonovskaia a fost eliminată din lotul țării sale și dusă cu forța la aeroport pentru că și-a criticat antrenorii.
Sportiva a cerut protecție din partea poliției japoneze, ca să nu fie urcată în avion. Ea a spus că se teme să se întoarcă la Minsk, de teamă că nu fie arestată, și a cerut azil într-o țară europeană.
Ea a spus înt-o postare pe rețelele sociale că a fost forțată să participe la proba de 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.
De cealaltă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, care este condus de Viktor Lukașenko, fiul președintelui Aleksandr Lukașenko, a anunțat că sportiva a trebuit să-și suspende participarea la Olimpiadă la „decizia medicilor, din cauza stării sale emoționale și psihologice”.
Sportiva a calificat imediat declarația ca fiind o „minciună”.
Incidentul a readus atenția asupra situașiei din Belarus, stat condus cu o mână forte de Alexander Lukașenko din 1994.
Poliția a reprimat în forță protestele masive generate de alegerile prezidențiale din august 2020, denunțate de opoziție și statele vestice drept viciate.
Toți liderii opoziției au fost ulterior arestați sau forțați să părăsească țara. În mai, Belarus a redirecționat un avion care se îndrepta către Lituania pentru a aresta un fost jurnalist care a criticat regimul.