„Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să-i împiedice pe partenerii noştri să doboare rachete ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei de pe teritoriul lor”, a subliniat Dmitro Kuleba.
Ucraina a cerut Occidentului, la începutul invaziei ruse, să o ajute să distrugă rachetele ruseşti deasupra teritoriului ucrainean, însă aliaţii săi au apreciat atunci că riscul unei escaladări a cronflictului era prea mare.
Dmitro Kuleba a respins pur şi simplu acest argument marţi, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, relevând că doborârea rachetelor nu pune în pericol Rusia sau militari ruşi.
„Acestea sunt nişte fragmente de metal care transportă moartea din Rusia către Ucraina. Dacă voi nu vreţi să o faceţi, furnizaţi-ne nouă toate mijloacele necesare. Noi le vom desfăşura pe teritoriul Ucrainei şi vom intercepta aceste rachete noi înşine”, a conchis Dmitro Kuleba.
Annalena Baerbock, care a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, a insistat, la rândul său, asupra necesităţii livrării Ucrainei a unor mijloace antiaeriene suplimentare, cât mai rapid posibil.
„Fiecare ezitare şi fiecare întârziere în susţinerea Ucrainei costă viaţa unor nevinovaţi. Iar fiecare ezitare de a susţine Ucraina pune de asemenea în pericol propria noastră securitate”, a declarat ea.
Annalena Baerbock îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că „nu cunoaşte nicio limită” şi că a declanşat o campanie de „distrugere” a Ucrainei, citând exemplul reţelei electrice bombardate fără încetare de către Rusia.
„Cea mai bună apărare împotriva terorii rachetelor ruseşti este consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Este vorba aşadar de o prioritate absolută pentru noi în aceste zile”, a mai declarat şefa diplomaţiei germane.
Vizita sa intervine în timp ce au loc confruntări armate intense în regiunea frontalieră Harkov, unde trupe ale Moscovei se află în ofensivă de la 10 mai, şi în urma unui nou atac nocturn rus cu drone în Harkov şi în alte regiuni ucrainene.
FOTO: Hepta