YPG, milițiile kurde din Siria, fac parte din Forțele Democratice Siriene, organizație care reunește mai multe facțiuni care luptă împotriva dictatorului sirian Bashar al-Assad și care au luptat și împotriva Statului Islamic care, până la înfrângerea din 2017, controla zone extinse din Siria și Irak.

Kurzii au reușit să obțină controlul unei regiuni din nordul Siriei, de la granița cu Turcia, spre iritarea autorităților de la Ankara care se tem de recrudescența separatismului kurd.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut de mai multe ori să-i fie îngăduit armatei turce să intre în Siria, însă americanii s-au opus până acum. Casa Albă a anunțat duminică retragerea trupelor SUA din nordul Siriei, iar Donald Trump a confirmat luni abandonul milițiilor kurde.

”Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au cheltuit mulţi bani şi echipamente pentru a face asta. Ei luptă contra Turciei de decenii. Turcia, Europa, Siria, Iran, Irak, Rusia şi kurzii vor trebui acum să rezolve situaţia. Ei toţi urăsc SI, sunt inamici de ani întregi. Noi ne aflăm la 7.000 de mile depărtare şi vom sfărâma din nou SI dacă vine cumva în apropierea noastră. Este timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care mult sunt tribale”, a scris președintele Trump pe Twitter.

O lovitură pe la spate

SDF nu și-au ascunse dezamăgirea față de decizie și acuză Statele Unite că i-au trădat. ”Forțele americane nu și-au îndeplinit angajamentele și și-au retras forțele de la granițele cu Turciam care acum se pregătește pentru o operațiune de invazie a nordului și estului Siriei”, se arată într-un comunicat al organizației care luptă împotrva lui al-Assad, citat de Reuters. Mai mult, purtătorul de cuvânt al SDF, Kino Gabriel, a afirmat că decizia SUA este ”o lovitură pe la spate”.

Erdogan intenționează să creeze ”o zonă de securitate” în nordul Siriei în care să relocheze 2.000.000 de sirieni, dintre cei 3.600.000 care se află acum pe teritoriul Siriei. În plus, turcii vor avea ocazia să atace milițiile kurde pe care le consideră ”o organizație teroristă”.

”O pată pe onoarea Americii”

Decizia lui Trump a produs consternare chiar și în rândurile apropiaților săi, transmite Agerpres citând AFP. Senatorul republican Lindsey Graham a afirmat că va cere sprijinul Senatului pentru o rezoluție împotriva planului lui Trump. Potrivit lui Graham, decizia lui Donald Trump „garantează revenirea grupării Statul Islamic”, iar „abandonarea kurzilor va fi o pată pe onoarea Americii”, a avertizat influentul senator conservator american din Carolina de Sud.

Uniunea Europeană se teme de noi deplasări de populații ca urmare a previzibilului conflict kurdo-turc. ”Orice reluare a ostilităţilor va exacerba suferinţele poporului sirian, va implica deplasări de populaţii şi va eroda eforturile politice angajate pentru soluţionarea acestui conflict”, a explicat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Nu este prima dată când kurzii sunt folosiți de americani și apoi abandonați. În 1991, armata americană l-a înfrânt pe Saddam Hussein, dar a oprit ofensiva în Irak și i-au permis lui Hussein să reprime într-o manieră brutală rebeliunile din Kurdistanul irakian și din zona majoritar șiită. Și atunci Turcia și-a arătat opoziția față de constituirea unui stat indepenent al kurzilor din Irak.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News