Succesorul acestuia va fi, cel mai probabil, fratele său vitreg, șeicul Nawaf al-Ahmed, în vârstă de 83 de ani.

În luna iulie, șeicul Sabah al-Ahmed al-Sabah a fost transportat în Statele Unite ale Americii pentru tratament medical, în urma unei intervenții chirurgicale care a avut loc în Kuweit. Motivul operației nu a fost dezvăluit.

El a condus statul din Golf, bogat în petrol, din 2006, însă a supravegheat politica externă a țării de mai bine de 50 de ani.

Pentru eforturile sale de a restabili relațiile cu statele care au sprijinit Irakul în timpul războiului din Golf din 1990-1991, când Kuweitul a fost invadat de forțele irakiene, Sabah al-Ahmed al-Sabah a fost supranumit „decanul diplomației arabe”.

De asemenea, emirul a acționat adesea ca un mediator în disputele regionale, inclusiv în disputa diplomatică aflată în desfășurare între Arabia Saudită, aliații săi și Qatar.

Kuweitul nu a intervenit în războiul civil din Siria, găzduind în schimb mai multe conferințe ale donatorilor pentru ajutor umanitar.

Șeicul Sabah a devenit emir al Kuweitului în ianuarie 2006. El fusese prim-ministru sub emirul Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah și de câțiva ani era considerat conducătorul de facto al emiratului.

Anterior, a fost ministru de externe din 1963 până în 1991 și din 1992 până în 2003.

Kuweitul – care are o populație de 4,8 milioane de locuitori, inclusiv 3,4 milioane de străini – are a șasea cea mai mare rezervă de petrol din lume și este un aliat major al SUA. Emiratul a fost condus de familia Sabah în ultimii 260 de ani.

În politică, emirul are ultimul cuvânt de spus. El are puterea să anuleze sau să dizolve parlamentul și să convoace alegeri.

Foto: EPA

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News