În opinia premierului Greciei, o soluție ar implica „un compromis echitabil” între toate ţările UE care vor fi de acord cu necesitatea de a avea grijă de frontierele externe ale Europei.

„Răspunsul nu poate fi desfiinţarea unilaterală a Schengen şi pasarea mingii la fileu ţărilor care se află la frontierele externe ale Europei”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

„Nu este posibil ca nenorociţii de contrabandişti să determine cine va intra în UE”

Declaraţia a venit în contextul în care Germania a anunțat că ia în calcul să extindă controalele la toate frontierele sale terestre și să refuze mai mulți solicitanți la azil.

„Nu este posibil ca nenorociţii de contrabandişti să determine cine va intra în UE. Aceasta este o prioritate pentru toate statele, nu numai cele din prima linie, ci şi pentru cele din centrul Europei. Grecia construieşte un gard pe Evros şi va finaliza acest proiect, fie cu bani de la UE, fie cu bani proprii”, a mai spus Mitsotakis, care miercuri s-a aflat într-o vizită în Austria, ţară care s-a opus extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.

Grecia, susținută de Austria. „Acest lucru serveşte securităţii comune”

La rândul său, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că Grecia nu este singură în protejarea frontierelor Europei.

„Suntem în favoarea sprijinirii Greciei, acest lucru serveşte securităţii comune. În cooperare cu Ungaria şi Serbia, Austria lucrează la reducerea migraţiei ilegale, care este o problemă politică extrem de importantă pentru Viena”, a spus el.

Partidele lui Mitsotakis şi al cancelarului austriac fac parte din aceeaşi familie politică, Partidul Popular European (PPE).

Urmărește-ne pe Google News