Performanțele și politicile economice ale Greciei au fost monitorizate îndeaproape în interiorul acestui mecanism începând din 2018, pentru ca Bruxelles-ul să se asigure că autoritățile elene implementează reformele promise în cadrul a trei planuri de salvare internaționale – în valoare totală de peste 260 de miliarde de euro -, venite din partea Uniunii Europene și a FMI între anii 2010 și 2015.

Oficialii UE au confirmat, la începutul acestei luni, că Grecia va ieși, de sâmbătă, de sub supravegherea extinsă, afirmând că Atena și-a respectat cea mai mare parte a angajamentelor asumate.

„Un ciclu de 12 ani care a provocat durere cetăţenilor, a făcut economia să stagneze şi a divizat societatea se încheie. Un nou orizont clar de creştere, unitate şi prosperitate se deschide pentru toţi”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

„Ieșirea din cadrul de supraveghere consolidată înseamnă o mai mare libertate de acțiune la nivel național în ceea ce privește alegerile noastre economice”, a adăugat premierul elen.

Grecia a fost lovită de mai multe valuri de tăieri de pensii, de constrângeri în privința cheltuielilor bugetare, de creșteri de taxe și controale bancare după ce a fost nevoită să ceară primul său plan de salvare în 2010. Economia țării a scăzut cu 25% în timpul măsurilor de salvare.

Cadrul de supraveghere a fost menit să asigure adoptarea în continuare a unor măsuri care să corecteze potențialele surse de dificultăți economice și a unor reforme structurale care să sprijine o creștere economică sustenabilă.

Ieșirea Greciei de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene va aduce, de asemenea, mai aproape obiectivul țării de a redobândi ratingul de credit „investment grade”, a mai spus Mitsotakis sâmbătă.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News