Obişnuit să trăiască într-un scaun cu rotile de mai bine de 10 ani, Cătălin nu mai îndrăznea să spere că picioarele sale, pe care nu le putea controla, vor arăta vreodată ca acelea ale unui copil normal. Adolescentul din satul Boboieşi, Gorj, a fost diagnosticat la vârsta de 5 ani cu boala oaselor de sticlă, o afecţiune genetică gravă.
“De atunci a început coşmarul… După ce şi-a rupt prima dată piciorul, fractura nu s-a mai sudat. După ce îi scoteam ghipsul, oasele i se frângeau din nou”, ne-a povestit mama sa, Ecaterina Popescu.
Ţintuit 10 ani în scaunul cu rotile
Femeia şi-a recăpătat speranţa atunci când a auzit că profesorul Gheorghe Burnei a brevetat tehnici care i-ar putea face fiul să meargă din nou. Aşa se face că, în urmă cu doi ani, Cătălin a ajuns pentru prima dată pe masa de operaţie.
Prin trei procedee inovative care îi poartă numele, recunoscute în întreaga lume şi publicate în revista chirurgilor ortopezi din America, echipa profesorului, formată din şase medici, în frunte cu acesta, a reuşit să-i “repare” adolescentului un picior, oferindu- i astfel dreptul de a spera la o viaţă normală.
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, adolescentul s-a întors din nou la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, pentru ca şi celălalt membru să îi fie îndreptat. “Lucrăm printr-o metodă specifică adecvată acestor pacienţi, care presupune alungiri de os. Folosim trei Tehnici Burnei inovative: una pentru tratamentul pseudartrozelor, una pentru corectarea deviaţiilor în var ale femurului din şold şi ultima pentru tratamentul luxaţiilor de şold”, ne-a explicat profesorul Gheorghe Burnei. Astfel, după o perioadă de recuperare de câteva luni, la vârsta de 15 ani, Cătălin va învăţa din nou să facă primii paşi pe picioarele lui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro