Cuprins:
Victimele, cu preponderență femei
Ministerul Educaţiei a informat, luni, faptul că reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) au solicitat universităţilor din România să transmită date concrete privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi, relatează News.ro.
„Din 76 de universităţi (52 de stat şi 24 private) care au trimis note explicative, la 22 de universităţi au existat cazuri de hărţuire sexuală. Din cele 22 de universităţi care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011. Victimele au fost cu preponderenţă de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi din personalul didactic”, au anunţat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.
Ei au transmis o prezentare a cazurilor semnalate, dar şi cum au fost acestea soluţionate.
Profesor arestat la UMF Iași
Astfel, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” laşi a fost înregistrat un caz de hărţuire sexuală. În anul 2015, un cadru didactic a fost cercetat penal pentru fapte de hărţuire sexuală, care ar fi fost comise în perioada 30 septembrie 1991 – 5 februarie 2015.
În acest caz nu a fost aplicată nicio sancţiune de către Comisia de Etică, deoarece contractul individual de muncă a fost suspendat întrucât în cazul cadrului didactic a fost dispusă măsura arestării preventive.
Contractul individual de muncă a încetat prin demisie, în 5 februarie 2015, iar în prezent, între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi cadrul didactic nu există niciun raport de colaborare.
„Deoarece nu a fost înregistrată la Comisia de Etică a Universităţii nicio sesizare având ca obiect fapte de hărţuire sexuală sau fapte asimilate, nu a fost aplicată nicio sancţiune pentru astfel de abateri”, a transmis CEMU.
Patru cazuri Galaţi
La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi s-au înregistrat patru cazuri. În trei dintre acestea a fost semnalat comportamentul unui cursant şi plângerile au fost făcute de trei cadre didactice (perioada 2020-2021). În cel de-al patrulea caz, un grup de studenţi a semnalat comportamentul inadecvat al unui cadru didactic (în anul 2022).
Cursantul a fost exmatriculat fără drept de reînmatriculare, iar cadrul didactic a fost sancţionat prin diminuarea salariului de bază cu 10% pentru trei luni şi suspendarea pe o perioadă de doi ani a dreptului la înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau a unei funcţii de conducere.
O singură sesizare la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”
La Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a fost înregistrată o sesizare de hărţuire, dar aceasta a fost respinsă din lipsă de probe, motiv pentru care nu au fost aplicate sancţiuni.
Un caz la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
La Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, în anul 2021 a fost un caz care a vizat elemente de hărţuire sexuală. Începând din 2 februarie 2021, a fost analizată plângerea unei studente de la Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal împotriva unui student-tehnician, finalizată cu exmatricularea şi desfacerea contractului de muncă al celui din urmă, ca urmare a comportamentului inadecvat al acestuia în cadrul academic.
Trei cazuri la UNATC
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ a semnalat un caz actual şi două mai vechi, dinainte de Legea 1/2011. În ultimii zece ani a fost înregistrată o singură sesizare nominală care a fost soluţionată prin avertisment scris pentru cadrul didactic vizat.
Comisia de etică s-a autosesizat în două cazuri ca urmare a unor anchete de presă care au vizat cadre didactice ale Universităţii, cazuri care au fost clasate întrucât faptele prezentate în reportaje s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă.
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a semnalat şapte cazuri
Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a semnalat şapte cazuri de hărţuire sexuale.
Înaintea mandatului actualei conduceri, în 2013, a existat un caz de hărţuire sexuală în relaţiile dintre doi colegi, care nu s-a putut proba.
În mandatul actualului rector, în 2021, a existat o singură sesizare de hărţuire sexuală în relaţia profesor-student, caz în care cadrul didactic asociat reclamat şi-a dat imediat demisia şi a fost sesizată Poliţia.
„Alte sesizări care se referă la relaţia profesor-student au avut ca obiect elemente de comportament inadecvat al profesorului – limbaj nepotrivit sau ofensator. Aceste sesizări au fost soluţionate prin aplicarea următoarelor sancţiuni: interdicţia de a ocupa funcţii de conducere şi excluderea din comisii de evaluare (o sesizare din 2021), un avertisment scris (o sesizare din 2022), reducerea salariului şi interdicţia de avansare (o sesizare din 2022)”, a menţionat CEMU.
Totodată, a fost primită o sesizare care a vizat un caz de hărţuire psihică între studenţi în mediul online (2023), pentru care sancţiunea a fost un avertisment scris adresat studentului care a comis fapta.
A mai existat un caz similar de interacţiuni inadecvate între studenţi, pentru care a fost sesizată Poliţia (2024), la fel ca pentru unele cazuri care se referă la relaţia dintre profesori (2023).
Două cazuri la Academia de Poliție
La Academia de Poliţie „Alexandru loan Cuza” în ultimii ani au existat două cazuri de sesizări cu privire la fapte de hărţuire sexuală, care au fost soluţionate prin retragerea de către reclamant a sesizării depuse, respectiv prin sesizarea organelor competente.
Trei sancțiuni la ASE
La Academia de Studii Economice din Bucureşti s-au înregistrat trei cazuri care au vizat elemente de hărţuire sexuală.
Astfel, în anul universitar 2020-2021 a fost un singur caz de comportament indecent şi imoral, în anul universitar 2022-2023 un caz de conduită nepotrivită, iar în anul universitar 2023-2024 un caz de încălcare a normelor de etică universitară, sesizându-se o atitudine inadecvată faţă de studente.
Au fost dispuse trei sancţiuni şi pentru niciuna dintre fapte nu s-a impus sesizarea organelor de urmărire penală.
66 de cazuri la Universitatea București
La Universitatea din Bucureşti au fost 66 de cazuri în discuţia Comisiei de Etică, dintre care şase cazuri de hărţuire sexuală, iar dintre acestea trei au încălcat Codul de etică universitară.
„Statistica priveşte toate cazurile care au vizat elemente de hărţuire sau alte aspecte ce pot fi asimilate acesteia (utilizarea unui limbaj ofensator, bulling etc.), aferente perioadei 2017-2024, soluţionate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti sau de către instanţele judecătoreşti”, a explicat CEMU.bajului injurios al unui cadru didactic – care nu face obiectul acestui raport, a mai transmis CEMU.
Două cazuri la SNSPA
Comisia de Etică a SNSPA a fost sesizată cu privire la două cazuri de hărţuire sexuală, un caz în anul 2015, respectiv al caz în 2024.
„Referitor la cazul din anul 2015, s-a dispus ca persoana reclamată să nu mai ocupe un post didactic în cadrul instituţiei, iar cazul din 2024 a fost soluţionat prin desfacerea contractului de muncă al persoanei reclamate”, au mai precizat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.
Totodată, au fost menţionate şi alte cazuri (în afara celor de hărţuire sexuală) care nu fac obiectul auditului în cauză: nerespectarea demnităţii umane şi a egalităţii de şanse, utilizarea unui limbaj ofensator sau superior de către cadrele didactice, încălcarea deontologiei profesionale.
Ministerul Educaţiei a transmis, în prima reacţie după acuzaţiile care vizau cadre de la SNSPA, că a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi şi modul cum acestea au fost gestionate de către comisiile de etică.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro