S-a antrenat în SUA, alături de FBI
“Aveam 20 de ani când am intrat în poliţie şi ţin minte că eram trimis la cele mai complicate cazuri datorită faptului că eram psiholog, un tip calm, care, din punctul lor de vedere, rezolvam orice caz între viaţă şi moarte: ameninţări cu suicidul, automutilări şi baricadări. Proiectul de constituire l-am realizat în 2009, însă din anul 2006 am căutat oameni cu care să realizez o echipă unită de negociatori.La început am lucrat pe bază de voluntariat, fiindcă era o activitate care se desfăşura la solicitări. În ţările civilizate există de mult aşa ceva în cadrul structurilor de poliţie. La ei se lucrează în echipe mari, cu traducători, lingvişti, psihiatri etc. Eu, de pildă, sunt poliţist- psiholog, pe când colegii mei sunt poliţişti. Am fost în San Diego cu toată echipa, în 2012. Ne-am antrenat cu echipa de elită de la FBI şi acum mergem în Ungaria, pentru schimb de experienţă”, povesteşte Bogdan Căpruci, care a salvat peste 500 de oameni de la sinucidere.
Cel mai greu caz
Bogdan Căpruci povesteşte că cel mai dificil caz al carierei sale a fost atunci când a trebuit să o facă pe soţia sa să înţeleagă de ce pleacă noaptea de acasă şi cu ce se ocupă: “Ştiţi cum se zice, femeile sunt şi ele poliţiste în felul lor. La început a fost greu să accepte că sunt tot timpul plecat, dar a înţeles într-un final că sunt şef de poliţie”.
Au discutat chiar şi 28 de ore
“Un caz memorabil a fost cel al unui bolnav psihic cu care am negociat toţi zece din echipă timp de 28 de ore şi care avea şase subiecte de discuţii. Individul stătea între două blocuri, pe acel hol cu ghene de gunoi, ameninţând că se aruncă de la etajul şapte. Din nefericire, am aflat, doi ani mai târziu, că şi-a măcelărit soţia, după care s-a aruncat de pe bloc. Un alt caz a fost al altui individ care se urcase pe o schelă, cu care am negociat mai multe ore. Riscul de suicid în acest caz nu era atât de mare ca la precedentul”, îşi aminteşte Bogdan Căpruci.
Poliţiştii-negociatori povestesc că e o satisfacţie uriaşă atunci când salvezi vieţi şi că unele cazuri le rămân în minte. “După şapte ore de negocieri am reuşit să o salvăm pe Melania, o femeie de 47 de ani, cu grave afecţiuni psihice, care în plină iarnă a escaladat în pijama un bloc sărind din balcon în balcon, pe verticală. Voia să se sinucidă. Au fost momente de suspans în care am crezut că o pierdem, am crezut că se aruncă… Totul s-a terminat cu bine şi femeia a fost preluată de ambulanţă”, rememorează şeful negociatorilor. Pentru Căpruci şi echipa lui un caz e rezolvat atunci când subiectul e în ambulanţă. Un “mulţumesc” însă, o îmbrăţişare venite din partea celor salvaţi e răsplata supremă…