La marginea comunei Săgeata, în fața unei case cu pereți roz, Parascheva Lungu – sau tanti Chivuța, cum e cunoscută printre săteni – încearcă să smulgă cu o sapă buruienile crescute printre peticele de ciment. Le aruncă într-o parte, se ridică, se întinde și o ia de la capăt.
Dă cu mătura, scoate buruieni
E foarte cald, iar vântul abia adie, însă tanti Chivuța nu renunță. Vrea să adune și gunoaiele aruncate în șanțul de lângă drum.
Pensia mică a determinat-o pe femeia de 83 de ani să facă diverse munci prin sat. A avut grijă de o bătrână în casa cu pereți roz, dar după ce aceasta a murit, încăperile au rămas goale.
“M-a rugat doamna să am grijă de casă”, mărturisește tanti Chivuța.
“Nu mai stă nimeni aici, după ce a murit baba, dar dau și eu cu sapa să scot buruienile astea, să nu se vadă urât”.
Pentru o mătură și o buruiană scoasă, tanti Chivuța primește un litru de lapte și 5 lei, ori, dacă merge mai jos, “la băieți”, pleacă acasă cu câteva roșii, niște ardei și castraveți.
Băiatul e bolnav, la pat, nepoții sunt plecați la oraș
Viața nu a fost generoasă cu Parascheva Lungu. Deși la bătrânețe ar trebui ca tinerii să aibă grijă de părinții bătrâni, aici situația este invers.
Ciroza l-a pus la pat pe fiul ei de 55 de ani. Bărbatul nu mai poate munci, iar ajutorul social și pensia mamei sale se duc, în mare parte, pe medicamente. Tanti Chivuța e nevoită, așadar, să muncească pentru amândoi.
Copiii bărbatului – nepoții Chivuței – sunt plecați la oraș, unde și-au găsit de lucru, însă îi mai ajută din când în când, aducându-le bani și de-ale gurii.
“Au și ei viața lor, sunt tineri, să-și trăiască viața”, spune bătrâna, care nu vrea să fie o povară pentru copiii și nepoții ei.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro