Veteranul politicii italiene Silvio Berlusconi, cel mai longeviv premier al țării, face eforturi pentru a strânge susținerea deputaților, în tentativa neașteptată de a deveni președinte la alegerile ce vor avea loc în ianuarie.

Parlamentul este cel care îl va alege pe succesorul actualului șef al statului Sergio Mattarella, iar Berlusconi a început deja campania pentru cursa electorală ce ar putea schimba sena politică italiană.

„L-am întâlnit de două ori în ultimele două săptămâni și este total entuziasmat”, a declarat un parlamentar din partidul fostului premier, citat de The Guardian.

Șansele sale nu sunt neapărat foarte mari însă. Vârsta poate fi o problemă – Berlusconi are 85 de ani -, dar nu neapărat una mare. Mattarella are, la rândul lui, 80 de ani.

Mai problematic este trecutul lui Berlusconi. Miliardarul rămâne o figură controversată din cauza nenumăratelor sale dosare de corupție, din care a scăpat la limită în mod repetat prin diverse artificii juridice.

Chiar și așa, el a fost condamnat într-un caz de evaziune fiscală și este încă judecat în prezent pentru că ar fi mituit martori într-un scandal de prostituție cu minore legat de petrecerile faimoase ce aveau loc la vila lui.

Puțin sprijin în Parlament

Analiștii cred că personalitatea divizivă a lui Berlusconi nu îl va ajuta pe acesta să obțină sprijinul dorit. Apoi, steaua lui politică pare să fi apus, în condițiile în care partidul său, Forza Italia, a pierdut monopolul asupra dreptei italiene.

Un candidat la președinție ar trebui să obțină două treimi din voturile parlamentarilor, dar dacă acest prag nu va fi atins după trei voturi succesive, el este coborât la 50%.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de centru-stânga, a anunțat în mod deloc surprinzător că nu va vota pentru Berlusconi.

Nici cele două partide ale dreptei radicale, Liga și Fratelli dItalia nu sunt convinse de ce ar putea oferi Berlusconi. Liga, odinioară un aliat minor al Forza Italia, a crescut între timp și și-a depășit în mod clar fostul partener de guvernare.

Politicianul s-a arătat însă netulburat de evoluția campaniei și chiar a început să curteze Mișcarea 5 Stele, pe care o asemănase în trecut cu Partidul Comunist.

Un scrutin important

În vreme ce funcția de președinte este mai degrabă ceremonială, șeful statului poate avea un rol deosebit de important în timpul crizelor politice, care nu sunt puține în Italia.

Actualul președinte Sergio Mattarella, care părăsește funcția după un mandat de șapte ani, a avut un rol instrumental în aducerea lui Mario Draghi, un reputat economist, la șefia actualului guvern, după ce coaliția anterioară s-a prăbușit în plină criză COVID.

Draghi însuși a fost vehiculat drept posibil candidat la președinție, deși el a evitat să spună dacă își dorește acest lucru.

Mulți comentatori și politicieni au insistat că Draghi ar trebui să rămână la cârma coaliției eterogene, care adună partide de stânga și extrema dreaptă, pentru a gestiona pandemia și banii alocați Italiei din fondul european de redresare.

În cazul în care Draghi ar alege totuși președinția, locul său ar putea fi luat de unul dintre miniștrii săi cheie. Există firește riscul ca majoritatea să se destrame, iar alegerile anticipate ar favoriza în special partidele de extremă-dreapta, Liga și Fratelli dItalia, cel puțin potrivit sondajelor.

Există însă și alternative. AFP scrie că posibili candidați sunt ministrul justiției Marta Cartabia, care ar fi prima președintă a țării, fostul președinte al camerei inferioare a Parlamentului Pierferdinando Casini sau fostul premier Paolo Gentiloni, scrie AFP.

În vreme ce Berlusconi are încă susținători în țară, parte a opiniei publice este în mod evident împotriva sa. Ziarul italian Fatto Quotidiano a lansat chiar o petiție pentru a-i convinge pe membrii parlamentului să nu îl voteze.

„Președintele republicii trebuie să fie garantul Constituției. Silvio Berlusconi este garantul corupției și prostituției”, spune petiția, care a adunat 160.000 de semnături.

 
 

Urmărește-ne pe Google News