Cât costă metrul cub de apă rece şi de apă caldă? Eu am auzit că cel de apă rece costă 4,5 lei, iar cel de apă caldă se stabileşte lunar. Este adevărat?
Ada
Preţul pentru 1 mc de apă este acelaşi pe localitate şi cuprinde şi canalizarea. În Bucureşti, de exemplu, preţul este de 3,4 lei/mc. La apa caldă, preţul variază de la bloc la bloc, în funcţie de temperatura cu care intră apa caldă în bloc, şi se determină împărţind valoarea pentru apa caldă la numărul de metri cubi menţionaţi pe factura furnizorului.
Cine poate controla activitatea asociaţiei, atât timp cât preşedintele, care e şi administrator, şi casier, nu emite niciodată chitanţe şi nu există nici comisie de cenzori? El taie şi spânzură în asociaţie şi, pe deasupra, percepe şi bani de transport în comun. De când s-a înfiinţat asociaţia, în 2004, nu l-a controlat nimeni. Unde ne putem adresa, căci situaţia e jalnică şi au oprit şi apa din cauza datornicilor, iar preşedintele ridică din umeri?
Vio
Trebuie să vă adresaţi celorlalţi proprietari, împreună cu care va trebui să vă implicaţi şi să schimbaţi radical situaţia, în conformitate cu legea şi cu interesele legitime şi normale ale proprietarilor. Actualul preşedinte a rămas singur pentru că nimeni nu vrea să se implice.
Locuiesc la bloc şi am centrală personală. Timp de şapte luni am fost plecată din ţară, iar întreţinerea a fost plătită, lună de lună, de către vecina mea. Când m-am întors, am constatat că în fiecare lună am plătit 9 mc la apă rece, asta în condiţiile în care în apartament nu a locuit nimeni, iar apometrele confirmă faptul că nu s-a consumat nimic. Ce e de făcut?
Mădălina
Declaraţi, în scris, administratorului, indexul actual al contoarelor, iar pe listele de plată următoare trebuie să apară “0” la rubrica de consum individual până când se reglează situaţia.
Administratorul este obligat să se documenteze
La mine în bloc există doar trei apartamente necontorizate, printre care şi al meu. În iunie am plătit (4 persoane) 536,89 lei, în iulie – 745,90 lei, după ce în mai achitasem 272,97 lei. Administratorul mi-a spus că din totalul consumurilor lunare la apă rece şi caldă s-au scăzut consumurile apartamentelor contorizate (cu 10% pierderi), iar restul s-a repartizat la mine. Ştiu ceva despre un consum maxim normat / persoană în sistem necontorizat. Care este metodologia de calcul pentru apă rece şi caldă pentru cei necontorizaţi în blocurile unde majoritatea apartamentelor sunt contorizate?
Ovidiu Iordache, Bucureşti
Modul de calcul aplicat de administrator este total greşit şi produce prejudicii materiale nejustificate proprietarilor necontorizaţi, care nu trebuie pedepsiţi pentru că nu au bani să se contorizeze. Astfel de metode “din auzite” sau “cum crede administratorul că e mai uşor” aplică numai acei administratori amatori, care nu realizează că ei lucrează pentru oameni.
Administratorul are obligaţia să se documenteze şi să înveţe cum se repartizează apa în situaţii de acest gen, astfel încât repartizarea să fie corectă şi nimeni să nu aibă de suferit. În acest scop, Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) a emis un Regulament pe care oricine este interesat să înveţe îl poate utiliza. Regulamentul îl găsiţi la FAPR, strada Sfinţii Apostoli 44, sector 5, Bucureşti, telefon: 021.33.55.232.