Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în data de 17 septembrie ridicarea autorizației de funcționare și constatarea stării de insolvență a City Insurance, cel mai mare asigurător din domeniul RCA, care are o cotă de piață de 45% și 3 milioane de clienți.

La șase zile de la anunțul oficial, decizia ASF încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta ar urma să fie publicată în curând și va avea peste 100 de pagini, potrivit unor surse Libertatea.

De regulă, aceste decizii sunt semnate de către președintele instituției, adică de Nicu Marcu.

Decizia va fi însoțită de motivarea retragerii licenței și, cel mai probabil, instituția va prezenta o serie de detalii despre situația financiară exactă a City Insurance.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, FGA poate începe să achite daunele cerute de către păgubiți, atât persoane fizice, cât și service-uri. Despăgubirile se vor ridica la maximum 500.000 de lei.

Guvernul a aprobat ieri modificarea legislației astfel încât FGA să poată achita daune chiar dacă falimentul nu a fost pronunțat oficial de o instanță.

Daunele vor fi plătite după 60 de zile de la publicarea deciziei ASF, conform Ministerului Finanțelor.

Dosar la Parchetul General

Procurorii de la Parchetul General au descins joi dimineața la City Insurance, de unde au ridicat documente.

Dosarul vizează 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări, potrivit G4Media.

Dobânzi reale la credite fictive

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat recent că City plătea dobânzi reale, de 10-12%, la credite fictive, potrivit Europa Liberă.

Împrumuturile fictive erau acordate de firma Vivendi International, acționar cu peste 85% al City. Aceasta este deținută de către Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Contul fals din Elveția

De asemenea, ASF a sesizat Parchetul, după descoperirea unui cont fals de 50 de milioane de euro în Elveția.

Acesta a fost descoperit de ASF în primăvara acestui an, după ce a fost prezentat de companie încă din 2017.

În baza acelui cont fals, instituția a ridicat planul de redresare a City Insurance în anul 2017.

ASF spune că a făcut informări

ASF spune că a informat încă de anul trecut Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, iar în acest an a sesizat Parchetul în cazul ASF.

„Reamintesc publicului că Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Ministerul Public și alte autorități și organe de anchetă ale statului cu privire la informațiile descoperite în cadrul controlului efectuat în ultimul la societatea City Insurance. Prima sesizare a Parchetului s-a făcut în luna aprilie 2021, dar înainte de aceasta au fost și informări trimise încă de anul trecut la Oficiul de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, de exemplu. De la primele suspiciuni apărute, am informat organele competente apoi am contribuit cu toate informațiile survenite pe parcursul controlului realizat de ASF.”, a declarat Daniel Apostol, directorul direcției comunicare din ASF.

Transportatorii acuză ASF că a permis un „Caritas”

Transportatorii acuză ASF că a permis practicile ilegale ale asiguratorilor și au comparat falimentul City Insurance cu jocul piramidal Caritas din anii 1990.

Premierul Florin Cîțu a cerut ieri verificarea activității ASF, a auditorilor și a Fiscului, în privința atribuțiilor legate de supravegherea companiei de asigurări.

 
 

Urmărește-ne pe Google News