În funcție de compoziția lor, băuturile alcoolice sunt mai repede sau mai lent absorbite și eliminate din organism. Băuturile distilate, în care alcoolul nu este asociat cu proteine sau zaharuri (vodka, whisky, palinca, cognac sau vinars – toate natutrale, autentince) sunt metabolizate mai rapid, astfel că testul antialcool va rămâne negativ după trecerea a 10-15 ore de la consumul a 50 de grame de alcool de către un bărbat de 70 de kilograme, sănătos.
Alcoolul din băuturile bogate în zaharuri, proteine (bere sau lichior) este extrem de greu metabolizat, testul antialcool ieșind pozitiv și la 48 de ore după ce ați consumat 50 de grame din această băutură.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi oferă câteva reguli pentru conducătorii auto,astfel încât aceștia să poate aprecia cât mai corect timpul care trebuie să se scurgă de când au băut și până se pot urca la volan.
– Nu se va consuma alcool pe stomacul gol și în prima parte a zilei
– Nu se vor amesteca băuturile alcoolice între ele sau cu băuturi energizante, droguri sau medicamente
– Înainte de a consuma alcool, este indicat să se consume un aliment solid, de regulă unul greu de digerat ( de exemplu, untul) pentru a încetini absorbția alcoolului și instalarea stării de ebrietate.
– Dacă beți alcool la masă, asigurați-vă că mâncați alimente suficient de hrănitoare, bogate în vitamine și minerale.
– Evitați asocierea consumului de alcool cu fumatul
– Se recomandă pauze în aer curat între reprizele de consum de alcool
Care sunt cantitățile de alcool care pot fi consumate fără pericol:
– O unitate de alcool /zi pentru femei: 150 ml de vin roșu natural, 1 pahar/zi
– Două unități de alcool /zi pentru bărbați: 300 ml de vin roșu natural, 2 pahare/zi
O unitate de alcool (11grame de alcool) este conținută într-un păhărel de lichior (50ml), într-un pahar standard de vin (150 ml), într-o sticlă de bere (500 ml), într-o jumătate de păhărel de votcă, whisky sau palincă (25 ml).