Persoanele găsite vinovate vor fi pasibile de o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare.

În cazul în care răspândirea de informații se face dintr-o poziție oficială sau „există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Comisia a recomandat, de asemenea, ca Duma să adopte un proiect legislativ privind răspunderea penală, inclusiv privarea de libertate de până la trei ani, pentru „solicitările de impunere de sancțiuni străine împotriva Rusiei”.

Astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (4.400 de dolari) sau cu închisoare de până la trei ani.

Presa rusă poate folosi numai canalele oficiale

În același timp, presa rusă poate relata doar versiunea oficială a Kremlinului asupra invaziei din Ucraina, pe care o numește „operațiune militară specială”, după cum a numit-o președintele Vladimir Putin în momentul în care a anunțat atacarea țării vecine.

Este interzis să se relateze orice informație despre ce se întâmplă în statul vecin în afară de „sursele oficiale” prezentate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Totodată, autoritățile ruse au interzis, începând cu 24 februarie 2022, orice manifestație antirăzboi pe întreg teritoriul țării.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

FOTO: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News