– În primul rând orientează-te numai către echipamente din clasele energetice A++ sau A+++. Astfel consumul de energie va fi mult mai mic.

– Alege aparatul în funcţie de numărul de persoane din casă, de obiceiurile alimentare (consum alimente proaspete sau congelate), de frecvenţa cumpărăturilor (zilnic, săptămânal), de locul unde se află aparatul.

– Pentru o persoană este suficient un aparat cu o capacitate de 110-190 litri, pentru două persoane, 200-310 litri, pentru 3 persoane, 260-370 litri, iar de la 4 persoane în sus, peste 300 litri.

– Amplasarea aparatului e importantă. Trebuie făcută într-un spaţiu aerisit, uscat şi departe de orice sursă de căldură. Distanţa faţă de perete să fie de minimum 10 cm. Dacă pui frigiderul pe balcon sau terasă, evită expunerea directă la soare. Instalaţia electrică trebuie ferită de ploaie.

– Aparatele sunt construite să funcţioneze la temperaturile corespunzătoare claselor de climă pentru care au fost construite. Simbolurile sunt: SN care acoperă gama de temperatură cuprinsă între 10 şi 32 de grade Celsius; N, care corespunde între 16-32 de grade; ST, între 16-38 de grade şi T, între 16 şi 43 de grade.

– Evită deschiderea repetată sau pentru o perioadă lungă de timp a frigiderului. Aceste acţiuni pot duce la o creştere cu 20% a temperaturii aerului din interior care duc la creşterea consumului de electricitate.

– Dacă stratul de gheaţă este mai mare de 3 mm, creşte cu 30% consumul.

– Curăţă praful depus pe spatele frigiderului (după scoaterea din priză), cel puţin de două ori pe an, conduce la o mai bună ventilare.

– Verifică garnitura, fiindcă dacă este slăbită sau deteriorată creşte consumul de energie. Cum verifici dacă sunt bune garniturile? Închide uşa prinzând o bucată de hârtie. Apoi, trage de ea. Dacă întâmpini rezistenţă, garnitura e încă bună.

– Curăţă garnitura cu o cârpă umedă şi una uscată. Pentru a menţine elasticitatea şi eficienţa lor, pulverizează pudră de talc pe ele. Dacă nu mai sunt bune, schimbă-le.

 

Sfaturi utilizare

  • e indicat să splei fructele şi legumele înainte de a le depozita
  • alimentele şi băuturile calde trebuie răcite înainte de a fi puse în frigider sau congelator
  • separă alimentele gătite de cel proaspete
  • acoperă bine alimentele pentru a nu împrumuta din mirosuri şi a nu degaja diverse izuri
  • dezgheaţă alimentele congelate în frigider, nu în cameră. Durează mai mult, dar e mai sănătos
  • verifică periodic prospeţimea alimentelor. Şi în frigider se pot altera, dacă se depăşeşte un anumit termen
  • amplasează produsele departe de pereţii frigiderului
  • depozitează alimentele în porţii mici
  • nu supraaglomera aparatul! Respectă încărcătura maximă pentru a obţine o funcţionare optimă.

 

 

Congelare

Sertarele sau compartimentul de păstrare a alimentelor congelate sunt clasificate după numărul de stele astfel:

  • 4 stele (****), asigură o temperatură de – 18 grade C. Aici poţi congela alimente şi le poţi păstra pe cele congelate la 3 stele;
  • 3 stele (***), temperaturi mai mici sau egale cu -18 grade. Aici poţi păstra alimente pe termen lung;
  • 2 stele (**), temperaturi mai mici sau egale cu – 12 grade. Aici poţi păstra pe termen scurt (câteva săptămâni);
  • 1 stea (*), temperaturi mai mici sau egale cu -6 grade. Producere de gheaţă, păstrare câteva zile.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News